Praha Jeruzalém

Zatímco Bennett obvinil Libermana, že s Hamasem jedná „slabě a levicově“, ministr obrany nazývá směr jeho pravice „deliriózním, šíleným a mesiášským“.

Od: TPS a  World Israel News

Ministři školství a obrany, Naftali Bennett a Avigdor Liberman, si navzájem vyměňují urážky – první  obviňuje, že obrana nezaujala dostatečně silný postoj vůči hrozbám plynoucím z Gazy, ten druhý obviňuje Bennetta z toho, že je nezodpovědný a mesiášský .

V úterý Bennett prohlásil, že Liberman směrem k pásmu Gazy prosazuje „levicovou“ politiku.

„Libermanova politika vůči Hamasu je slabá a levicová,“ řekl Bennett a dodal, že (Liberman) „táhne celou vládu doleva“.

Liberman však měl směrem k Bennettovi vlastní tvrdá vyjádření.

„Ministr školství nám neříká jediné slovo směrem ke vzdělání, takže je jasné, že se nestará ani o vzdělání ani o obranu,“ řekl Liberman o Bennettovi.

Liberman pokračoval: „Existuje skutečný argument, který bude doprovázet nadcházející volby mezi deliriální, šílenou a mesiášskou právicí a zodpovědnou právicí. Otázkou je, chceme židovský stát nebo dvounárodnostní stát. Bennett a Smotritch už léta kážou o dvounárodnostním státu. „

Bennettova a Libermanova argumentace se týkají přístupu Izraele k probíhajícím nepokojům v Gaze. Ty zahrnují násilné nepokoje na hranicích a útoky draky a balóny prováděnými Hamásem s výsledkem tisíce akrů vypálené izraelské zemědělské půdy a přírodních rezervací.

Ať už Hamás chce přímou válku s Izraelem nebo ne, tato teroristická skupina doposud odmítla souhlasit s příměřím se židovským státem a odmítá také pokusy Egypta o zprostředkování příměří.

Hamas také čelí kritickým sankcím ze strany Palestinské samosprávy, která byla v roce 2007 v krvavém převratu z pobřežní enklávy vyhnána.

V reakci na nerespektování Hamasu nově vznikající palestinské vlády prezident Mahmúd Abbás na tomto izolovaném území nadále zesiluje ekonomické sankce a represivní opatření.

02.10.2018 10:52 Daniel Žingor94Zdroj: World Israel News

Klíčová slova