Praha Jeruzalém

Podle zpráv opouští strana Židovský domov koalici a Izrael tak směřuje k předčasným volbám. Netanjahu ale říká, že tyto zvěsti nejsou pravdivé.

Od: World Israel News

Hlavní koaliční partner premiéra Benjamina Netanjahua, strana Židovský domov, oznámila, že usiluje o co „nejbližší termín“ předčasných voleb a toto datum chce stanovit v neděli.

Zprávy přišly poté, co se v pátek setkali premiér Netanjahu a předseda strany Židovský domov a současný ministr školství Naftali Bennett.

Associated Press citovala nejmenovaného představitele Židovského domova, který měl říct, že po setkání Bennett-Netanjahu bylo jasné, že „je třeba jít volit do voleb nejdříve, jak to bude možné.“ Hovořil pod podmínkou anonymity, protože sděloval obsah uzavřeného jednání.

Oficiálně strana Židovského domova uvedla, že se vůdcové koaličních stran sejdou v neděli, aby koordinovali termín předčasných voleb.

Nicméně, podle svého tiskového mluvčího, Netanjahu tyto zprávy odmítl slovy, že: „Zvěsti, že jsme došli k rozhodnutí jít k předčasným volbám, nejsou pravdivé.“

Média v Izraeli hlásí, že důvod, proč strana Židovský domov odchází, je, že Netanjahu odmítl Bennettův požadavek, aby se stal ministrem obrany.

Členové koalice jsou rozděleni

Ve čtvrtek se s Netanjahuem setkal ministr financí Moshe Kahlon, jehož strana Kulanu je součástí koalice. Ten řekl, že je v nejlepším zájmu země rozpustit vládu a uspořádat nové volby.

„V současné situaci je pro občany Izraele a izraelskou ekonomiku nejlepší, jít co nejdříve k předčasným volbám,“ radil Kahlon.

Khalon uvedl, že nestabilita koalice by zpozdila projekty a zdržela legislativu, to činí předčasné volby tou nejlepší alternativou.

Ve čtvrtek také vyzval Netanjahua, aby rozpustil vládu ministr vnitra Aryeh Deri ze strany Shas.

Strana Degel Hatorah na druhou stranu uvedla, že by Netanjahu měl koalici udržet a dát Bennettovi křeslo ministra obrany.

Krize vlády je způsobena náhlou rezignací Avigdora Liebermana na funkci ministra obrany ze začátku tohoto týdne. Na tiskové konferenci ve středu řekl, že Netanjahuova politika ke Gaze a Hamasu je „kapitulací teroru“.

K této zprávě přispěla Associated Press.

16.11.2018 21:52 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova