Praha Jeruzalém

Generální tajemník OSN vyzývá, aby byl Jeruzalém hlavním městem palestinského státu; Abbás obviňuje Izrael z apartheidu na pro-palestinské akci v OSN.

Autor: Gary Willig, 28/11/18 20:00

Ve středu v OSN začala připomínka Mezinárodního dne solidarity s Palestinci.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres otevřel toto třídenní zasedání.

Generální tajemník Guterres řekl, že Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem nám „připomíná náš kolektivní a nedokončený úkol“ vytvořit palestinský stát.

Guterres kritizoval Izrael za „demolice, pokračující výstavbu osad a vystěhování“ a uvedl, že východní Jeruzalém musí být hlavním městem palestinského arabského státu.

Zástupce Palestinské samosprávy v Organizaci spojených národů Riyad Mansour na schůzi přečetl prohlášení prezidenta PA Mahmuda Abbase.

Abbas ve svém prohlášení uvedl, že Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem se koná k výročí hlasování OSN o rozdělení mandátu Palestiny na židovský a arabský stát.

Předseda PA označil rozdělení hlasů za „nespravedlivé“ a uvedl, že toto rozhodnutí bylo učiněno „bez souhlasu palestinského lidu“.

Abbás obvinil Izrael z „apartheidu“, z toho, že odmítá plnit své závazky podle dohod z Osla a z „kolonialismu“.

Podle Abbase PA bojovala proti podněcování a terorismu, splnila všechny své závazky z dohod z Osla a nikdy neodmítla vyjednávat.

Vyzval Spojené národy, aby ukončili „dvojí standardy“, podle nichž Izrael není povinen dodržovat rezoluce OSN.

Na schůzi také promluvil Henry Suarez, jako zástupce nepřičleněných států z Venezuely, a obvinil Izrael, že se pokouší „změnit charakter“ Jeruzaléma a vyzval mezinárodní společenství k tomu, aby se Izrael stal odpovědným za své údajné „porušování mezinárodního práva.“

Mezinárodní den palestinského dne s Palestinci byl ustanoven Valným shromážděním OSN v roce 1977. Připomínka se bude konat od 28. do 30. listopadu.

28.11.2018 21:35 Daniel Žingor297Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova