Praha Jeruzalém

Izraelská zpravodajská agentura spolupracovala s CIA a britskou MI6, aby pomohla 47letému jadernému technikovi po špionáži pro Izrael uniknout z Islámské republiky.

Od: World Israel News, 10. února 2019

Zatímco Izrael se několikrát zmínil o svých očích a uších v Íránu, britský Sunday Express tento týden informoval o smělé operaci, v níž Mossad údajně pomohl 47tiletému jadernému technikovi, jež pro Izrael prováděl špionáž, uniknout z Íránu.

Podle Sunday Express Mossad, britská MI6 a CIA pracovali společně, aby ho do Velké Británie dostali letos na Silvestra. Operace zahrnovala cestu téměř 3 000 mil po Evropě a vyvrcholila ledovou jízdou po kanálu La Manche v člunu s nelegálními íránskými přistěhovalci.

Expres uvedl, že tento technik byl „po léta izraelským aktivem“, který „pomohl naplánovat atentát na Mostafa Ahmadi Roshana, jaderného vědce a ředitele v íránském zařízení pro obohacování uranu v Nataně.“

Zatímco Mossad tohoto agenta z Íránu dostal ven v prosinci, na MI6 a CIA připadl úkol dostat ho přes Evropu do Spojených států.

Anonymní zdroj operaci pro Express komentoval slovy: „Nebylo to bez výzev. Jeho nepřítomnost byla rychle zaznamenána a na jeho dopadení byla vyslána speciální jednotka islámských Revolučních gard.“

11.02.2019 10:14 Daniel Žingor168Zdroj: World Israel News

Klíčová slova