Praha Jeruzalém

Netanjahu se údajně loni v září na Valném shromáždění OSN tajně sešel s marockým ministrem zahraničí.

Od: Arutz Sheva, 18.2.2019 4:48

Předseda vlády Benjamin Netanjahu uspořádal, v rámci zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku loni v září, tajnou schůzku s marockým ministrem zahraničí Nasserem Bouritou, uvedl v neděli izraelský představitel Baraku Ravidovi v rozhovoru pro Channel 13 News.

Podle zprávy Netanjahu na setkání zdůraznil, že Izrael chce normalizovat vztahy s Marokem. Dále také řekl, že má zájem veřejně navštívit Maroko – stejně jako loni v listopadu Omán.

Netanjahu a Bourita také diskutovali o úsilí o potírání íránských akcí v tomto regionu, řekl izraelský představitel Ravidovi. Maroko přerušilo vztahy s Íránem kvůli jeho údajným pokusům zasahovat do marockých vnitřních záležitostí.

Izrael nemá diplomatické vztahy s Marokem od počátku druhé intifády v roce 2000. Obě země měly plná diplomatická zastoupení mezi lety 1995 a 2000 poté, co byly v Oslu podepsány dohody mezi Izraelem a Organizací pro osvobození Palestiny.

Netanjahuova kancelář v reakci na Ravidovy zprávy uvedla: „Nekomentujeme kontakty se zeměmi, s nimiž Izrael nemá formální vztahy.“

Minulý měsíc proběhly v marockých médiích nepotvrzené zprávy, že probíhají rozhovory ohledně připravované Netanjahuovy návštěvy Maroka.

Ve zprávách se uvádí, že datum návštěvy bude asi týden před volbami plánovanými na 9. dubna. Ani jedna země toto nijak nekomentovala.

Zprávy o možné Netanjahuově návštěvě Maroka přišly pár dní poté, co izraelský premiér navštívil Čad a spolu s prezidentem Idrissem Debym oznámili obnovení vztahů mezi oběma zeměmi.

18.02.2019 06:40 Daniel Žingor111Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova