Praha Jeruzalém

Arabská žena narozená a vychovávaná v Jeruzalémě se ve Wisconsinu přiznala k pokusu jménem Islámského státu naplánovat teroristické útoky.

Od: Associated Press, 23. dubna 2019

V pondělí se ve Wisconsinu matka sedmi dětí přiznala k pokusu jménem Islámského státu naplánovat teroristické útoky, a to šířením informací o tom, jak vyrábět výbušniny a biologické zbraně.

Waheba Issa Daisová zpočátku prohlašovala, že je v poskytování materiální podpory teroristům nevinna, ale státní zástupci upustili od jednoho z obvinění výměnou za přiznání viny v druhém ze zločinů.

Prokurátoři podle soudních obvinění uvádí, že 46 letá Daisová zneužívala hacknuté účty sociálních sítí, odkud rozebírala pod hlavičkou ISIS možnosti jak zaútočit. Snažila se také získávat příznivce ISIS, aby prováděli útoky a poskytovala jim informace o výrobě výbušnin a jedů.

Úřady ji nespojují s žádným konkrétním útokem, ale americký prokurátor Matthew Krueger poukázal na závažnost jejích činů a řekl, že Daisová poskytla on-line spousty informací s pokyny, jak zaútočit a ublížit lidem.

„Nikdo přesně neví, koho mohla reálně inspirovat,“ řekl Krueger sloužící ve východním okrsku Wisconsinu.

Ve zprávách o hacknutém účtu sociálních sítí FBI uvedla, že našla rozhovory, kde Daisová diskutovala o možných útocích se samozvanými členy ISIS. V jednom případě navrhla podle zprávy FBI ve vládní budově nebo v nádrži s pitnou vodou někde v USA použít smrtící toxin ricin. V dalším případě navrhla jako možné cíle pouliční festivaly a letní oslavy.

Daisová se narodila v Jeruzalémě a když přijela do Chicaga v roce 1992, byla podle FBI vdaná za amerického občana. Rozvedli se v roce 2003 a Daisová zůstala v USA s oprávněním trvalého pobytu. Žila v Cudahy, městě ležícím jižně od Milwaukee.

Daisová čelí až 20 letům odnětí svobody (zadržená byla 12. září), ačkoli podle dohody o žalobě by její trest mohl být mírnější, protože za své činy přijala odpovědnost. Nakonec však soud rozhodne o výši jejího trestu.

24.04.2019 03:18 Daniel Žingor170Zdroj: World Israel News

Klíčová slova