Praha Jeruzalém

Premiér Netanjahu má údajně pravomoc, na základě podpory bojkotů židovského státu, zabránit vstupu kongresmanek Ilhan Omarové a Rashid Tlaibiové do Izraele.

Od: World Israel News a JNS, 18. července 2019

Zatímco americké zákonodárkyně Ilhan Omarová a Rashida Tlaibiová nedávno oznámily, že v blízké budoucnosti plánují návštěvu Izraele, jejich vstup do židovského státu by mohl být zablokován kvůli jejich podpoře bojkotů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má podle zprávy, kterou v týdnu přednesl Haaretz, pravomoc zablokovat jejich vstup.

I když izraelské právo skutečně určuje, že může být vstup těm, kdo podporují bojkoty odepřen, Ministerstvo zahraničí může také doporučit, aby Ministerstvo pro strategické záležitosti a Ministerstvo vnitra usnadnily vstup, pokud by odepření vstupu mohlo negativně ovlivnit izraelské diplomatické úsilí.

Podle zprávy Haaretz bude Netanjahu pověřen, aby učinil rozhodnutí týkající se Omarové a Tlaibiové na základě „možných následků na izraelsko-americké vztahy“.

Mezitím Omarová nedávno hovořila pro Al-Monitor o protizraelském pro-bojkotovém usnesení, které hodlá přednést Sněmovně reprezentantů.

„Předkládáme rezoluci… abychom pravdivě hovořili o amerických hodnotách, které podporují a věří v naši schopnost uplatnit naše právo na bojkot,“ řekla kongresmanka. „A je to pro nás příležitostí, abychom vysvětlili, proč podporujeme takové nenásilné hnutí, kterým hnutí BDS je.“

Ve středu Omarová pro Jewish Insider  řekla, že za pár týdnů odjede do Izraele.

„Za pár týdnů tam jedu a tak tam zjistím víc,“ řekla Omarová. „Relálně, ale všechno, co z obou stran slyším, ve mně vyvolává pocit, že je tam stále ještě okupace.“

Od svého lednového vstupu do kongresu, měla Omarová několik vyjádření, které vyústily v její obvinění z antisemitismu a protiizraelské zaujatosti.

17. července v rozhovoru pro CBS This Morning Omarová zdůraznila, že svých vyjádření nelituje.

„Často věci, které nějak řeknete, pro vás samotné nemusí mít váhu, ale pro někoho jiného a ​​jeho způsob, jak slyší a zpracovává informace, to může být velmi odlišné,“ řekla Omarová.

„Takže vy ani nelitujete toho, co jste řekla?“ Ptal se spoludiskutující Gayle King.

„Ne, ale jsem opravdu vděčná za příležitost zjistit, jak se moje slova působí a jaké pocity vyvolávají a za každou jednotlivou příležitost, abych se ujistila, že lidé pochopili, že se za to omlouvám,“ odpověděla Omarová.

Když se jí King ptal, zda by „chtěla jasně vyjádřit“, není antisemitská,“ řekla Omarová, „Ou to, určitě ne.“

„Ano, nic z toho, co jsem řekla, alespoň za mě, nebylo vyřčeno s tímto záměrem,“ dodala.

19.07.2019 06:59 Daniel Žingor231Zdroj: World Israel News

Klíčová slova