Praha Jeruzalém

Trump řekl, že se zveřejněním svého mírového plánu pravděpodobně počká, až po izraelských volbách, dodal však, že jeho části by mohl vypustit už dřív.

Autor: Elad Benari, 19.8.2019 00:40

Americký prezident Donald Trump v neděli řekl, že se zveřejněním svého mírového plánu pro Izrael a palestinské Araby pravděpodobně počká, až po zářijových izraelských volbách, dodal však, že jeho části by mohl vypustit už dřív.

„Pravděpodobně počkám, ale můžeme to rozložit. Máme několik velmi talentovaných lidí – jak víte, našeho velvyslance a pár dalších. Máme několik velmi talentovaných lidí,“ řekl Trump novinářům na palubě Air Force One.

„Ale je to pravděpodobně ta nejtěžší dohoda ze všech – mír mezi Izraelci a Palestinci – protože už desítky let žijí v nenávisti. Je těžké sjednat dohodu, když je tu tolik nenávisti,“ pokračoval.

Trump dodal: „Myslím, že jsem tomu velmi pomohl tím, že jsem řekl: „Podívejte, dokud nedojde k dohodě, už vám nebudeme nic platit.“ Jiní lidé to měli udělat dávno přede mnou.“

Mírová iniciativa, která byla částečně představena v červnu na bahrajnské konferenci, předpokládá možnost napumpovat do ekonomiky Palestinské samosprávy investice v hodnotě 50 miliard dolarů.

O politické složce mírového plánu je známo jen málo, ale Jared Kushner, hlavní poradce Trumpa a jeden z autorů tohoto plánu, v dubnu naznačil, že se jejich plán nebude zaměřovat na dvoustátní řešení.

Trumpův zvláštní vyslanec Jason Greenblatt minulý týden v rozhovoru uvedl, že se prezident dosud nerozhodl, zda odhalí svůj mírový plán před izraelskými volbami nebo po nich.

Greenblatt také uvedl, že USA doufají, že se s Palestinskou samosprávou nakonec na půdorysu této dohody shodnou, i když od té doby, co Washington uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, PA Trumpovu vládu bojkotuje.

19.08.2019 06:01 Daniel Žingor168Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova