Praha Jeruzalém

Turecký prezident prohlásil, že „bez ohledu na to, co kdo říká“ budou operace proti kurdským milicím v severní Sýrii pokračovat.

Autor: Elad Benari, Kanada, 11.10.2019 22:07

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že Turecko nezastaví své operace proti kurdským milicím YPG v severní Sýrii bez ohledu na to, co kdo říká.

„Nikdy nezastavíme krok, který jsme proti PYD/YPG podnikli… Nezastavíme ho bez ohledu na to, co kdo říká,“ řekl Erdogan podle agentury Reuters.

„Je nám vyhrožováno zleva i zprava a chtějí, abychom tento pokrok zastavili,“ dodal.

Turecko v pátek zintenzivnilo své letecké a dělostřelecké útoky v severovýchodní Sýrii a eskalovalo tak svou ofenzívu proti kurdským milicím, které upozorňují na hrozbu humanitární katastrofy.

Turecko, ve snaze vytlačit kurdské milice, zahájilo svou vojenskou operaci ve středu. Operace začala tři dny poté, co v neděli oznámil prezident Donald Trump stažení amerických sil ze severovýchodní Sýrie, což byl podle některých krok, který dal Turecku oprávnění k invazi do tohoto regionu.

Když Trump obhajoval plány své administrativy na stažení amerických sil ze severní Sýrie, objasnil, že USA nedovolí Turecku udělat v Sýrii nic nehumánního.

Ve čtvrtek vysoký státní představitel varoval, že, pokud se Turecko během svého vpádu do severovýchodní Sýrie zapojí do „nelidských a nepřiměřených“ tahů proti civilistům, USA proti němu podniknou sankční opatření.

Mezitím ve Sněmovně reprezentantů 29 republikánů oznámilo, že předloží a schválí legislativu, která na Turecko v důsledku jeho útoku na kurdské síly v Sýrii uvalí sankce.

13.10.2019 05:35 Daniel Žingor103Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova