Praha Jeruzalém

Premiér Šaron, jak se zdá, hodlá prosadit realizaci evakuace osad z Pásma Gazy podle plánu bez ohledu na tlak palestinských teroristů i vnitřní izraelské opozice. Ve středu prohlásil, že demonstrace ani vandalismus stažení nezastaví. Národní bezpečnostní poradce Giora Eiland však přes tento premiérův pevný postoj (ne nadarmo Šarona přezdívají „buldozer“) namítá, že vláda není na evakuaci připravena – ze všeho nejméně je připravena na ubytování 8000 osadníků, kteří přijdou o své domovy. Pokud jde o právní stránku věci, tak evakuaci již nic nestojí v cestě. Izraelský Nejvyšší soud vydal rozhodnutí, že evakuace není v rozporu s ústavou a jelikož Gaza není součástí území Státu Izraele, tak odsun osadníků není porušením lidských práv.

Nejvyšší soud sice dal evakuaci zelenou, což izraelská vláda přivítala, ale izraelská veřejnost se od myšlenky na odchod odklání – podle komerčního TV kanálu Cannel 2 míra podpory veřejnosti klesla na úroveň 48%. 33% respondentů bylo proti a 19% nebylo rozhodnuto. Veřejnost se podle analytiků obává nové vlny teroru po odchodu armády z Gazy.

Palestinská strana má nadále zájem o spolupráci na izraelském odchodu z Pásma Gazy. Podle vzájemné dohody izraelské a palestinské vlády mají být v Pásmu rozmístěny palestinské bezpečnostní složky s cílem zabránit provádění teroristických útoků na Izrael.

10.06.2005 00:00 1