Praha Jeruzalém

Spojené státy zvažují izraelský návrh na přerozdělení zvýšené vojenské pomoci, na které se dohodli premiér Olmert a prezident Bush.
Podle dohody mezi premiérem Olmerten a prezidentem Bushem nyní americká vojenská pomoc roste po dobu 10 let meziročně o 4% ze současných 24 miliard až do celkové sumy 30 miliard dolarů.
Kvůli změnám v bezpečnostních potřebách nyní Izrael požádal místo o pozvolný procentní nárůst o neměnný roční příspěvek po sejně dlouhou dobu (takže by místo 105 milionů dolarů v prvním roce  byla suma zafixována rovnou na 600 milionů). Washington požádal o čas na prozkoumání nového výpočtu, zdroje z Olmertovy kanceláře tvrdí, že jde pouze o odchylku od původní dohody, ne o odstoupení od ní.
Po dohodách z Camp Davidu začal Izrael dostávat od USA každý rok 3 miliardy dolarů, 1,8 miliardy byla určena na vojenské účely, 1,2 miliardy byla pomocí civilní. Během funkčního období Benjamina Netnjahua se Izrael snažil o snížení zahraniční pomoci a došlo k dohodě o snižování civilní pomoci každoročně o 120 milionů po dobu 10 let až do úplného zániku a o odpovídající zvýšení vojenské pomoci o 60 milionů dolarů.

08.08.2007 00:00 4