Praha Jeruzalém

[IMG R 10021]Íránský prezident, Mahmúd Ahmadinežád, označil v pondělí své domácí kritiky za zrádce a obvinil je z vyzvědačství a spolupráce s íránskými nepřáteli. Ahmadinežád, který doma čelí vzrůstající kritice kvůli své tvrdé politice, která vedla k sankcím Rady bezpečnosti, ale přímo žádné z kritiků nejmenoval. Řekl ale, že nečelí nátlaku pouze ze zahraničí, ale také z domova a slíbil, že je případně veřejně odhalí. „Poslali lidi k nepřátelům, aby pravidelně každý týden poskytovali informace,“ cituje Ahmadinežáda oficiální tisková agentura IRNA. „Máme dokonce nahranou řeč jednoho z nich jak říká – „Proč byste se měli vzdát?… Vystupňujte tlak, aby Írán ustoupil.“ Nic bližšího o nahrané řeči nedodal, ani nespecifikoval, kdo má tím nepřítelem být.
Ahmadinežádovi kritici v posledních měsících vystupňovali  varování, že prezidentova politika a odpor proti mezinárodním požadavkům na jaderný program obrací stále více zemí proti Teheránu.
Bývalý vrchní íránský jaderný vyjednavač, Hasan Rowhani, který je spojencem bývalého íránského prezidenta Rasfandžaniho, vystoupil minulý měsíc s nezvykle tvrdou výtkou proti Ahmadinežádovi, podle které prý Ahmadinežád dělá Íránu stále více nepřátel.

12.11.2007 00:00 4