Praha Jeruzalém

[IMG R 10190]Během posledních tří let se snížil počet vojáků bojových jednotek, kteří se přihlásí do důstojnického kurzu. Informuje o tom nedělní Jedioth Achronot. Podle představitelů direktoriátu lidských zdrojů izraelské armády, došlo k poklesu motivace vstoupit do kurzu pro důstojníky po druhé válce v Libanonu. Letošní kurz proto začal s nejnižším počtem vojáků za poslední roky a počet vojáků, kteří kurz ukončili, je úplně nějnižší za celou dobu.
Vrchní velitel armády, Gabi Aškenazi, pokáral velitele 74. batalionu obrněných jednotek za to, že žádný voják z této jednotky nenastoupil do důstojnického kurzu za poslední rok a půl.
Podle vysokých vojenských představitelů je chyba ve velitelích, kteří pokud nejsou schopni dodat některé ze svých vojáků do důstojnického kurzu, zřejmě neplní dobře svou pozici.
Podle direktoriátu lidských zdrojů je nižší míra motivace spojena nejen s výojem po druhé libanonské válce, ale také s celkovým poklesem motivace narukovat do izraelské armády, zejména do bojových jednotek. Současná generace prý vidí jak je obtížné si vybudovat vojenskou kariéru, jaké podmínky v armádě jsou, zejména co se týče nedostatečného finančního ohodnocení. Podle jednohoz absolventů tohoto kurzu je prý problém také v tom, že důstojníci již nemají takovou váhu. Ukazuje se tu také rozdíl v tom, že někteří obětují pro svou zemi vše a slouží v bojových jednotkách, zatímco jiní dělají vše pro to, aby se obtížné službě vyhnuli a vykonávají například čistě kancelářskou práci na velitelství v Tel Avivu.

11.11.2007 00:00 5