Praha Jeruzalém

Vzhledem k tomu, že palestinská žhářská kampaň vstoupila do svého čtvrtého měsíce, předseda regionální rady Sdot Negev Tamir Idan vyžaduje konkrétní kroky vlády.

Autor: Nikki Guttman a Adi Hashmonai / JNS.org

Protože palestinský žhářský terorismus v izraelských komunitách poblíž hranice pásma Gazy pokračoval, vypuklo v jednom dni, poblíž této nestabilní hranice, tento týden dvacet devět požárů.

Jeden zápalný balón vyslaný přes hranice Gazy zasáhl zaparkované vozidlo v Eshkolu a poškodil jeho střechu. Při incidentu nebyla hlášena žádná zranění.

Vedoucí regionální rady Sdot Negev Tamir Idan tvrdě zkritizoval vládu za to, co nazvá tolerancí této situace.

„Upřímně řečeno, velmi mě znepokojuje nečinnost vlády. Zvláště vzhledem k slibům, které nám byly dány v průběhu nedávných schůzek (ministrů) s místními představiteli.

„Tento typ dlouhodobé nečinnosti je druhou stranou vnímán jako vážná slabost. Hamas i nadále diktuje realitu na zemi a stále nás tahá za nos, „řekl.

Komunitu v okolí Gazy navštívili v posledních týdnech různí ministři, přičemž každý z nich uvádí, že Izrael nebude nadále tolerovat zahanbující terorismus jako normu poblíž svých hranic.

Ministr obrany Avigdor Lieberman, který minulý týden navštívil Kibbutz Or Haner, vzdálený od Gazy asi 3,7 kilometru, varoval, že „pokud se znova rozsvítí červená barva (raketového poplachu), Gaza zrudne taky. „

„Raději bychom nebyli vtaženi do války a děláme vše, co je v našich silách, abychom se vyhnuli velké oparaci, ale míč není na naší straně. Velmi doporučuji, aby byl Hamás v tomto moudrý, “ řekl Lieberman.

Idan požaduje, aby vláda „splnila své prohlášení, že útoky zápalnými draky a balony budou považovány za raketové útoky.“

Několik ministrů vyzvalo IDF, aby se zaměřila přímo na žhářské teroristické buňky, tak jak to dělá u teroristických útoků, kdy jsou na Izrael odpalovány rakety, ale vojenští experti se obávají, že zaměření se na žhářské buňky, které většinou tvoří teenageři, by vedlo k rychlé eskalaci násilí.

Teroristická žhářská kampaň, zahájená na konci dubna, dosud zlikvidovala téměř 10 000 akrů lesů a zemědělských plodin na izraelské straně hranice. Zápalní draci a balóny způsobily škody na území v posledních třech měsících v řádu milionů dolarů a ekologičtí odborníci tvrdí, že na regeneraci vegetace a volně žijících živočichů bude zapotřebí nejméně 15 let.

02.08.2018 08:15 Daniel Žingor123Zdroj: World Israel News

Klíčová slova