Praha Jeruzalém

Průkopník soužití Izraele a Arabů v soukromém sektoru společnost SodaStream vybuduje novou továrnu v pásmu Gazy. To pochopitelně přinese palestinskému obyvatelstvu veliké výhody.

Od: World Israel News, 20. prosince 2018

Ve čtvrtek oznámil generální ředitel společnosti SodaStream Daniel Birnbaum, že jeho společnost postaví v pásmu Gazy – na území trpícím silnou nezaměstnaností a pod vládou teroristické skupiny Hamas – továrnu.

Birnbaum řekl izraelským obchodním novinám Globes: „Jsme v procesu implementace nového závodu v Gaze. Ten bude provozován prostřednictvím subdodavatele. Chceme, aby lidé v Gaze měli skutečné zaměstnání, protože kde je prosperita a bohatství, bude také mír,“ řekl.

Birnbaumova společnost, která byla nedávno koupena společností Pepsi za 3,2 miliardy dolarů, má historii poskytování vysoko placených míst pro Palestince v Samaří, kde SodaStream po léta fungovala a byla ostrovem míru, kde Židé a Arabové pracovali vedle sebe.

Birnbaum toto oznámil společně s výkonným ředitelem společnosti Pepsico Ramonem Laguartaem na Globes Business konferenci, kde Laguarta řekl: „Izrael by měl být velmi hrdý na to, čeho za 70 let dosáhl. Jako cizinec zde vidím, že jste obrátili poušť na něco úžasného a kreativního. Myslím, že byste měli být velmi hrdí,“ informovaly Globes.

Společnost SodaStream vznikla v roce 2007 a brzy nato ohromila svět se svým domácím strojem na výrobu sycených nápojů. Ten je schopen vyrábět sodu a další nápoje jinak prodávané v pet lahvích.

„Rozmanitost v továrně je pro nás velmi důležitá,“ zdůraznil Birnbaum, když se odvolával na svůj závazek poskytovat zaměstnání jak Palestincům, tak Izraelcům.

„Obchod může být v některých případech mostem,“ souhlasil Laguarta.

23.12.2018 05:14 Daniel Žingor245Zdroj: World Israel News

Klíčová slova