Praha Jeruzalém

Předsednictví Skupiny 77 umožňuje PA pracovat jako členský stát OSN.

Autor: Elad Benari, 15.1.2019 6:06

Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás přijel v pondělí do New Yorku, aby převzal předsednictví hlavního bloku rozvojových zemí Spojených národů, informuje JTA.

Abbás v úterý na návrh Egypta převezme vůdcovství Skupiny 77. V říjnu Valné shromáždění OSN hlasovalo pro to, aby umožnilo PA v roce 2019 předsedat této skupině, což PA umožní v roce 2019 během setkávání jednat více jako plný členský stát OSN.

Mluvčí Abbase Nabil Abu Rudeineh nazval tento krok „významnou historickou událostí“.

„Je to také důležitý úspěch při prosazování palestinské identity v mezinárodním společenství, identity, kterou se koloniální mocnosti pokoušely po staletí zrušit,“ řekl agentuře Ma’an.

PA se v posledních letech jednostranně připojila k mezinárodním organizacím v rámci diplomatické války, kterou proti Izraeli vede a pokouší se o dosažení mezinárodního uznání jako státu s tím, že současně obchází nutnost mírových jednání.

V roce 2012 Valné shromáždění OSN de facto drtivě schválilo uznání „státu Palestina“, když posílilo postavení PA jako pozorovatele OSN na nečlenský stát.

Egypťany navržené usnesení schválené v říjnu umožňuje PA procedurálně fungovat jako členský stát, když bude jednat jménem G77 a Číny, předkládat a připomínkovat návrhy a pozměňovací návrhy a poskytuje jí to právo odpovídat a vznášet námitky.

V uplynulých letech se PA také připojila k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) a pokoušela se prosadit vyšetřování údajných „izraelských válečných zločinů“ v Judeji, Samaří a Gaze.

Připojila se také k Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jakož i Obchodní organizaci UNCTAD sídlící v Ženevě, k Agentuře pro průmyslové rozvojové záležitosti UNIDO ve Vídni a Úmluvě o chemických zbraních.

15.01.2019 06:03 Daniel Žingor231Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova