Praha Jeruzalém

Izraelské bezpečnostní síly zastřelily poblíž Hebronu Palestince házejícího na projíždějící vozidla zápalné bomby.

Od: World Israel News a AP, 30. listopadu 2019

Podle palestinského Ministerstva zdravotnictví v sobotu večer poblíž Hebronu zastřelili izraelští vojáci palestinského muže jménem Badawi Masalmeh.

Izraelská armáda uvedla, že vojáci IDF stojící u cesty viděli, jak tři mladíci hází zápalné bomby na projíždějící izraelská auta a zahájili na ně palbu. Badawi Masalmeh byl zabit a další dva byli zatčeni.

V posledních letech v Judeji a Samaří vlivem častých teroristických útoků ze sousedních palestinských vesnic vzrostlo napětí. Teroristé, kteří zabijí nebo zmrzačí Izraelce, dostávají měsíční renty. Případně je dostává jejich rodina, pokud jsou sami při páchání teroristických zločinů zabiti.

Začátkem tohoto měsíce Trumpova správa oznámila, že židovské komunity v Judeji a Samaří neporušují mezinárodní právo, což je krok, který v těchto oblastech rozhněval Araby a vyústil v to, že Palestinská samospráva oficiálně prohlásila úterky za „dny hněvu“.

V den „hněvu“ jsou Palestinci vybízeni k páchání činů „lidového odporu“, což je kódové oznašení pro teroristické zločiny zaměřené na izraelské civilisty.

01.12.2019 06:50 Daniel Žingor184Zdroj: World Israel News