Praha Jeruzalém

Bennett řekl, že Izrael „pronásleduje teroristy také v jejich peněženkách“.

Od: World Israel News, 27. února 2020

Ministr obrany Naftali Bennett podepsal rozkaz zabavit 4 miliony dolarů, které byly, podle jeho slov, převáděny z Íránu na teroristickou skupinu Hamas v pásmu Gazy.

„Peníze byly určeny na rozvoj teroristické infrastruktury Hamasu v Gaze, včetně výroby zbraní a munice a plateb členům organizace,“ uvádí prohlášení ministra obrany vydané ve čtvrtek.

Zdrojem financování, řekl Bennett, je „íránský režim, který takto jedná proti Státu Izrael“.

Podle zpráv v izraelském deníku Hayom, na základě průzkumu provedeného Yoni Ben-Menachem z Jeruzalémského centra pro veřejné záležitosti, v červenci navštívila delegace Hamasu Teherán a jednala s íránskými vůdci o rozvoji těsnějších vazeb. To zahrnovalo i zřízení stálé armády v pásmu Gazy.

Podepsaný rozkaz je zaměřen proti společnosti v pásmu Gazy, která je podle izraelského prohlášení hlavním směnárníkem peněz Hamasu. Z Gazy bylo počátkem tohoto týdne masivně zaútočeno na Izrael.

Ministr obrany řekl, že tento rozkaz umožní Izraeli jenat proti hlavnímu směnárníkovi, označenému za Zuhira Šamalaha, a jeho rodině po celém světě, a to jak omezením jejich fyzického pohybu v různých zemích, tak omezením jejich finančních aktivit na mezinárodní úrovni.

Bennett řekl, že Izrael „pronásleduje teroristy také v jejich peněženkách“.

Ministr obrany uvedl, že kromě boje na bojišti se Izrael účastní také „rozsáhlé hospodářské kampaně proti členům teroristických organizací po celém světě“.

28.02.2020 06:15 Daniel Žingor405Zdroj: World Israel News

Klíčová slova