Praha Jeruzalém

Hlavní zahraniční média při informování o Netanjahuově vítězství zdůraznila jeho obvinění z korupce.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 3. března 2020

Po ukončení průzkumů veřejného mínění v pondělí v noci, kdy se začalo ukazovat, že pravicový blok klesl těsně pod parlamentní většinu, reagovala hlavní zahraniční média na to, co premiér Benjamin Netanjahu označil za „největší vítězství svého života,“ opatrně.

Při ocenění předvolební kampaně Likudu se následně zaměřili na možný politický pat, který je stále ve hře, a na právní potíže předsedy vlády, které Modrá a bílá, např. podle BBC, nedokázala řádně zužitkovat.

Agentura Associated Press uvedla, že ačkoli průzkumy veřejného mínění ukázaly, že Likud svého hlavního soupeře porazil rozdílem několika křesel, „není vůbec jisté, že si osamělý izraelský vůdce zajistí parlamentní většinu při hlasování v jeho soudním sporu, které proběhne ještě tento měsíc.“

Agence France Presse (AFP) dala Netanjahuovo ovninění přímo do svého titulku: „Obviněný Netanjahu oznámil své vítězství v izraelských volbách.“ Dále v článku uznala úspěch současného předsedy vlády a prohlásila, že 36 nebo 37 křesel „by pro Likud znamenalo nejlepší výsledek strany“ pod jeho vedením.

Reuters poukázaly na schopnost Netanjahua politicky „přežít“ a být nejdéle sloužícím premiérem v historii Izraele. Jeho úspěšná kampaň byla postavena na platformě „silného muže s „bezpečností na prvním místě“… a jeho věrné voličské základně modrých límečků, která za ním pevně stála po celou dobu, jakoby vůbec nedotčená jeho hrozícím soudním procesem.“

Citovala také prezidenta Izraelského demokratického institutu Yohanana Plesnera, který řekl: „I když si na konečné výsledky ještě musíme počkat, není pochyb o tom, že premiér Netanjahu získal významný politický mandát izraelského lidu.“

Noviny také uvedly, že s podporou prezidenta Donalda Trumpa může mít nyní Netanjahu šanci naplnit sliby své kampaně o anexi údolí Jordánu a vyhlášením izraelské suverenity nad všemi židovskými komunitami v Judeji a Samaří.

AFP zmínila jeho kampaň „výstavby dalších tisíců domů v židovských osadách na palestinských územích, i když jsou mezinárodním společenstvím považovány za nezákonné“.

BBC zmínila možnost vybudování koalice za pomocí přeběhlíků z jiných stran. „Pan Netanjahu pro svůj program tu většinu jednoho mandátu získá. Jde o připojení částí okupovaného Západního břehu, které Palestinci chtějí pro svůj budoucí stát, jak je stanoveno v takzvané „dohodě století“ Donalda Trumpa.“

CNN to komentovaly tak, že Trumpův plán „mírem k prosperitě“, který předpokládal, že Izrael anektuje 30% Judeje a Samaří, je jedním z největších motivačních faktorů pro hlasování arabských voličů, což mělo za následek cca 15 křesel pro Společnou kandidátku arabských stran.

Několik listů citovalo zklamané reakce představitelů Palestinské samosprávy, jako například tweet Saeba Erekata, že „je zřejmé, že osadnictví, okupace a apartheid vyhrály izraelské volby“.

Všichni dohromady psali o oslavách Likudu v pondělí v noci.

Reportér France 24 to popsal tak, že příznivci Likudu byli šťastní, protože Modrá a bílá tentokrát nemůže sestavit koalici ani za pomoci hlasů Izrael Beiteinu. Tato strana Avigdora Libermana hrála v posledních dvou volbách roli jazýčku na vahách.

„To je důvod, proč dnes večer Netanjahu slaví, protože si myslí: „Tak či tak to nějak udělám,“ a zároveň moc dobře ví, že levice to jednoduše udělat nemůže,“ řekl Irris Makler z France 24.

04.03.2020 07:10 Daniel Žingor176Zdroj: World Israel News