Praha Jeruzalém

Sinwar prohlásil, že pokud budou pacienti s koronavirem v Gaze umírat kvůli nedostatku ventilátorů, Hamas způsobí, že „šest milionů izraelských osadníků nebude moci dýchat“.

Autor: Aaron Sull, World Israel News, 5. dubna 2020

V reakci na možnou kronavirovou krizi v Gaze může být vůdce Hamasu Yahya Sinwar ochotný sjednat s Izraelem výměnu vězňů, informovaly v neděli Ynet.

V pátek Sinwar, v reakci na potenciální nedostatek ventilátorů v pásmu Gazy, hrozil Izraeli.

„Říkám to nahlas a jasně: Bože odpusť, pokud přijde čas, kdy nebudeme mít jinou možnost, než sledovat, jak naši občané naposled vydechují bez možnosti použití ventilátorů – říkám tedy Bennettovi, že učiním šest milionů izraelských osadníků neschopnými dýchat,“ řekl Sinwar v pátek tiskové agentuře Hamasu Shehab, v překladu MEMRI (Middle East Media Research Institute).

„Pokud nebudou do Gazy přivezeny ventilátory, vezmeme si je z Izraele násilím a zastavíme dýchání šesti milionů Izraelců,“ řekl Sinwar.

Při zjevně narůstajícím pandemickém tlaku v Hamasu londýnské pan-arabské noviny Asharq Al-Awsat informovaly, že tato teroristická skupina může být, ve snaze získat spolupráci Izraele při získávání lékařského vybavení, ochotna vyjednávat o výměně vězňů.

V roce 2011 Izrael propustil 1 027 odsouzených teroristů výměnou za jednoho vojáka IDF Gilada Šalita – ten byl 18. října téhož roku propuštěn.

Hamas v současné době drží dva izraelské civilní vězně a také odmítá vydat těla dvou vojáků IDF, kteří byli v Gaze zabiti v roce 2014. V izraelských věznicích sedí, na základě odsouzení za trestné činy spojené s terorismem, včetně hromadných vražd, stovky členů Hamasu.

Ve svých vajádřeních z pátku Sinwar tvrdil, že má Bennett „mentalitu benátského obchodníka“ – odkazoval tím na hru Shakespeara představující antisemitskou karikaturu Žida jménem Shylock, který půjčoval peníze a za zástavu si bral libru jemného masa dlužníka.

„Toto jsou běžné praktiky Bennetta a celého sionistického systému, který okupuje naši zemi,“ řekl.

Nyní, když koronavirus zasáhl Gazu, bojuje Hamas za vybudování dvou masivních karanténních zařízení – doufá, že tak zabrání šíření nemoci a zachrání zdravotní systém Gazy.

Pobřežní enkláva spravovaná železnou pěstí Hamasu zůstává chudá. Stovky milionů dolarů využívá na nákup zbraní a podporu terorismu.

Podle Abdel Nassera Sobha, ředitele kanceláře Světové zdravotnické organizace v pásmu Gazy, má toto území k dispozici pouze „skromné“ množství respirátorů.

„Zdravotnický sektor v Gaze je schopen řešit pouze 100 až 150 případů infekce koronavirem a vyšetřit 1 000 případů, protože je jeho zdravotní systém slabý a nemůže reagovat na velké množství nakažených,“ uvedl Sobh v úterý na webových stránkách Al-Ain, podle citace Al-Monitor.

„Má k dispozici jen pár respirátorů a lůžek pro intenzivní péči  a nadto 39% deficit v lécích,“ řekl.

06.04.2020 06:14 Daniel Žingor313Zdroj: World Israel News

Klíčová slova