Praha Jeruzalém

Skupina 10 evropských velvyslanců varuje Izrael, že by vyhlášení svrchovanosti nad Judeou a Samařím destabilizovalo region.

Autor: Elad Benari, 1.5.2020 2:07

Skupina 10 evropských velvyslanců vedená Spojeným královstvím ve čtvrtek formálně protestovala proti Izraeli a zdůraznila, že anexe částí Judeje a Samaří by destabilizovala region a poškodila postavení Izraele v mezinárodním společenství, uvedli evropští diplomaté Barakovi Ravidovi z Channel 13 News.

Velvyslanci Spojeného království, Belgie, Francie, Německa, Irska, Itálie, Nizozemska, Španělska, Švédska a zástupkyně velvyslance EU přednesli v konferenčním hovoru, se zástupkyní generální ředitelky izraelského Ministerstva zahraničí Anny Azari, diplomatický protest, uvádí tato zpráva.

Velvyslanci údajně během virtuálního setkání uvedli, že sestavení vlády národní jednoty v Izraeli je důležitým krokem, ale jsou hluboce znepokojeni částí koaliční dohody, která připravuje cestu anexe nad částmi Judeje a Samaří.

Velvyslanci řekli izraelské představitelce Ministerstva zahraničí, že „anektování jakékoli části Západního břehu Izraelem by představovalo jasné porušení mezinárodního práva a mělo by závažné důsledky pro regionální stabilitu a mezinárodní postavení Izraele“.

Koaliční dohoda mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a předsedou Modré a bílé Bennyho Gantze uvádí, že by vláda mohla tento červenec uplatnit suverenitu na částmi Judeje a Samaří.

Šéf EU pro zahraniční věci Josep Borrell minulý týden varoval Izrael před uplatněním svrchovanosti nad částmi Judeje a Samaří.

„Postoj Evropské unie k územím obsazeným Izraelem v roce 1967 zůstává nezměněn. V souladu s mezinárodním právem a příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, včetně rezolucí 242 (1967) a 338 (1973), Evropská unie neuznává izraelskou suverenitu nad okupovaným Západním břehem.“

„Evropská unie opakuje, že jakákoli anexe by představovala závažné porušení mezinárodního práva. Evropská unie bude nadále pozorně sledovat situaci a její širší důsledky a bude podle toho jednat.“

Ze strany USA ovšem zaznívá jiný tón. Mluvčí Ministerstva zahraničí v pondělí uvedl: „jsme připraveni uznat izraelské kroky k rozšíření izraelské suverenity a uplatnění izraelského práva na oblasti Západního břehu, které tato vize předpokládá jako součást Státu Izrael“.

Mluvčí také dodal, že USA požádají novou izraelskou vládu národní jednoty, aby vyjednávala s palestinskými Araby.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo minulý týden uvedl, že v konečném důsledku je uplatnění suverenity „izraelským rozhodnutím“.

01.05.2020 05:40 Daniel Žingor245Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova