Praha Jeruzalém

Vláda nepopřela dohodu s Jordánskem o zákazu vstupu Židů na Chrámovou horu, údajně kvůli koronavirové krizi. Nejvyššímu soudu však vzkázala, že na jakékoli otázky bude odpovídat pouze za zavřenými dveřmi.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 14. května 2020

Izraelská vláda na příkaz soudu, aby odpověděla, jestli existuje dohoda s Jordánskem, která brání Židům v návštěvě Chrámové hory v Jeruzalémě, tuto dohodu nepopřela, ale požádala o možnost svědectví za zavřenými dveřmi, informovalo ve čtvrtek Israel Army Radio.

Chrámová hora ve starém městě Jeruzaléma, kterou Židé i muslimové uctívali jako svaté místo, byla během koronavírové krize uzavřena, ale petice předložená Nejvyššímu soudnímu dvoru tvrdí, že tam byli dovnitř vpouštěni pouze muslimové a Židi ne. Navrhovatelé tvrdí, že jde o součást vládní dohody s Jordánskem, které v rámci mírové smlouvy, kterou obě země podepsaly v roce 1994, spravuje oblast Chrámové hory.

Navzdory nedávným hrozbám Jordánska, že pokud Izrael anektuje osady v Judsku a Samaří, tak s ním přeruší diplomatické vztahy, se v zákulisí mezi Jeruzalémem a Hášimovským královstvím v Ammánu úspěšně rozvíjí vzájemná spolupráce.

V reakci na požadavek Nejvyššího soudu ze dne 6. května, aby stát zveřejnil jakoukoli dohodu o tom, že by měli Židé zákaz vstupu na Chrámovou horu, nepopřeli představitelé státu existenci tajné dohody s Jordánskem o uzavření těchto míst pro věřící.

Právní zástupci vlády požádali, aby soudcům mohli odpovědět za zavřenými dveřmi a to na základě toho, co označlili za citlivý politický problém související s dalšími bezpečnostními aspekty.

Reportér Arnon Segal a aktivista Yehuda Etzion tvrdí, že Izrael uzavřel s Jordánskem tajnou dohodu, že ze zdravotních důvodů uzavře tuto lokalitu pro všechny věřící, s tím, že jordánské milice Waqf muslimům tento vstup povolí. Jejich petice tvrdí, že zákaz vstupu Židům je nezákonný a separace  Segala od přístupu k informacím narušuje svobodu tisku.

Chrámová hora je nejposvátnějším místem judaismu – zde stály starověké Židovské chrámy. Více jak 600 let poté, co Římané zničili Druhý chrám, potom povstala islámská tradice, která říká, že byl odsud do nebe vytržen Mohamed a na tomto stejném místě muslimové později postavili Skalní dóm a nedalekou mešitu Al Aqsa. Tato místa se následně v průběhu let stala předmětem mnoha střetů.

15.05.2020 05:46 Daniel Žingor173Zdroj: World Israel News

Klíčová slova