Praha Jeruzalém

Izraelští představitelé tvrdí, že Američané prosazují myšlenku, že anexe částí Judeje a Samaří určí novou konečnou hranici mezi Izraelem a budoucím státem Palestina.

Od: World Israel News, 28. května 2020

Izraelští vládní činitelé říkají, že v rámci Trumpova mírového plánu bude anexe izraelských osad určovat konečnou východní hranici Izraele a jakákoli další anexe už nebude akceptována, uvedlo ve středu Izraelské armádní rádio.

Zpráva citovala nejmenované členy koaliční vlády premiéra Benjamina Netanjahua, kteří uvedli, že Trumpova vláda chce, aby společný tým USA a Izraele zmapoval oblasti, ve kterých Izrael uplatní svoji svrchovanost, aby následně tyto hranice definoval jako nové hranice Státu Izrael.

Podle těchto zdrojů, jakmile budou osady anektovány, stanou se nové linie východní hranicí Izraele a Izrael odsouhlasí, že se vzdává nároků na uplatnění suverenity nad všemi ostatními částmi Judeje, Samaří a údolí Jordánu.

Mapovací tým zatím žádné přesné hranice nezveřejnil, ale očekává se, že Izrael anektuje asi 30% území, včetně údolí Jordánu, tedy pobřeží Mrtvého moře, které Izrael získal v Šestidenní válce v roce 1967, a všech izraelských osad, kteréá se nacházejí za linií příměří z roku 1948.

U mnoha z těchto osad na izolovaných místech se neví, jak bude nová hranice zakreslena tak, aby bylo zachováno sousedství, či zásobovací trasy.

Podle prohlášení amerických představitelů uzná Trumpova administrativa svrchovanost Izraele v těchto oblastech a Izrael bude souhlasit s tím, že nebude stávající osady nijak rozšiřovat ani zakládat nové, po dobu nejméně čtyř let, zatímco se Američané pokusí dostat Palestince zpátky k jednacímu stolu a obnovit mírová jednání.

Konečné určení hranicí je jedním z opatření, která Američané prosazují, včetně akceptace možného budoucího palestinského státu – to se prý ovšem Izraelcům nelíbí.

Palestinci jakoukoli izraelskou anexi striktně odmítli a minulý týden oznámili, že s ním přerušují veškerou spolupráci, přičemž uvedli, že Izrael porušil všechny podepsané dohody, v důsledku toho jsou nyní neplatné a oni jimi nejsou nijak vázáni.

Vedoucí regionální rady Samaří Yossi Dagan Trupův plán odmítá, protože vyzývá k uznání palestinskému státu a pro Izraelský armádní rozhlas uvedl, že tento americký požadavek „jen dokazuje“, že se jejich nároky „pomalu stupňují a tím poškozují základní zájmy Státu Izrael,“ a vyzval Netanjahua, aby Judeu a Samaří okamžitě anektoval.

„Míč je vždy na straně Jeruzaléma,“ řekl Dagan. „Se vší úctou k USA a jejich přátelství je Izrael suverénním státem, nikoli banánovou republikou USA. Rostoucí požadavky USA a jejich zasahování do určování izraelských hranic přesahují to, co je mezi přáteli přijatelné, dokonce i mezi dobrými přáteli.“

29.05.2020 04:52 Daniel Žingor170Zdroj: World Israel News

Klíčová slova