Praha Jeruzalém

Během Nakba day volal Roger Waters z Pink Floyd po „zabrání země“ od řeky až k moři.

Autor: David Rosenberg, 20.5.2020 14:54

Bývalý člen Pink Floyd Roger Waters se minulý pátek zúčastnil akce Nakba day, během níž zazpíval píseň, která podle všeho volala po ukončení Izraele a jeho nahrazení palestinským státem.

76 letý Waters, bývalý baskytarista a zpěvák skupiny Pink Floyd, vystoupil na virtuální akci Nakba Day 2020 pořádané online minulý pátek Židovským hlasem za mír a Palestinskou kampaní za solidaritu.

Nakba, což v arabštině znamená „katastrofa“, se používá protizraelskými aktivisty k označení založení izraelského státu v květnu 1948. Ti si připomínají výročí vzniku židovského státu protesty a lamentováním nad založením Izraele.

Během svého pátečního vystoupení na akci Nakba Day 2020 Waters prezantoval upravenou verzi písně „We Shall Overcome“.

Voláním po „strhnutí“ „vězeňské zdi“ Izraele Waters zjevně vyzýval k náhradě Izraele palestinským státem a použil k tomu formu protizraelského sloganu „od řeky k moři“, který odkazuje na celou oblast mezi Středozemním mořem a řekou Jordán.

„Ruku v ruce půjdeme společně a vezmeme si tu zem zpět, od řeky Jordán až k moři,“ zpíval Waters.

Waters se také pustil do „izraelské lobby, izraelské vlády a zvláště pak do Izraelců, ať už si říkaji jakkoli“ za to, že se „tak tvrdě snaží potřít jakýkoli hlas podpory“ antiizraelské věci.

Zpěvák označil krajně levicového izraelského spisovatele Gideona Levyho za svého „velkého přítele“ a povzbudil ho, aby „pookřál“, s tím, že v posledních letech prý dosáhla palestinská věc „velkého pokroku“.

„Toto neskončí jedním dlouhým výstřelem, ale až to skončí, vy budete na té správné straně, která ten spor vyhrála.“

Waters nakonec nazval americké a izraelské vůdce „monolitickými sociopaty“, kteří „mají zájem o všechno ostatní jen ne o své vlastní lidské bytosti“.

21.05.2020 05:33 Daniel Žingor626Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News