Praha Jeruzalém

Představitelé izraelských bezpečnostních složek se obávají, že Hizballáh stále plánuje útoky na vojáky IDF, pouze svůj plán odplaty odložil.

Autor: David Rosenberg, 27.7.2020 9:34

Poté, co IDF posílila bezpečnost v oblasti libanonsko-izraelské hranice, odvolala šíitská teroristická skupina Hizballáh nedávno plánovaný útok na izraelské síly, uvedly v pondělí ráno Walla!News.

Izraelští bezpečnostní experti se domnívají, že Hizballáh nedávno na poslední chvíli odvolal plánovaný útok na izraelské vojáky a že to nastalo poté, co se dozvěděli, že IDF výrazně zvýšila svou přítomnost v severním Izraeli.

Podle týchž zpráv se ovšem představitelé IDF obávají, že Hizballáh tento útok jednoduše odložil, nikoli úplně zrušil.

Izraelská armáda se připravuje na několik možných scénářů útoků na IDF, mezi jinými tedy i na odstřelovačskou palbu, bombové útoky nebo odpalování protitankových raket přes hranice.

Izrael prostřednictvím zprostředkovatelů varoval libanonskou vládu, že nebude tolerovat žádné útoky a že jakýkoli útok z libanonského území vyvolá izraelskou reakci.

Izraelské síly na severu jsou ve vysokém stavu pohotovosti, protože byl při leteckém útoku poblíž Damašku připisovaného Izraeli, zabit terorista Hizballáhu Ali Kamel Mohsen.

V neděli vysoký představitel Hizballáhu Naim Qassem naznačil odplatu za Mohsenovu smrt.

„Rozhodli jsme se nevyhlašovat, co v reakci za zabití našeho damašského aktivisty Ali Kamel Mohsen Jawada reláně uděláme. Ať si teď Izrael myslí, co chce. Co přijde, přijde,“ řekl Qassem .„Politika odstrašování vůči Izraeli funguje.“

V sobotu Izrael poslal teroristické skupině Hizballáh zprávu, v níž uvedl, že při nedávném útoku na Damašek který údajně provedla IDF, nezamýšlel zabít představitele Hizballáhu, informovala Al Mayadeen TV.

28.07.2020 05:31 Daniel Žingor136Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova