Praha Jeruzalém

Senátor Ted Cruz varuje, že se nastupující Bidenova administrativa pravděpodobně pokusí uklidnit Írán – což by ohrozilo existenci Izraele.

Od: Arutz Sheva, 20. ledna 2021 11:16

Texaský senátor Ted Cruz tvrdě zkrizizoval nastupující Bidenovu administrativu a varoval, že její politika vůči Íránu a íránské jaderné dohodě může pro stát Izrael představovat existenční hrozbu.

V rozhovoru pro Israel Hayom zveřejněném ve středu Cruz naříkal nad tím, že se nová administrativa pravděpodobně pokusí uklidnit Teherán, ale slíbil, že USA budou i nadále oddány bezpečnosti Izraele.

„Myslím si, že největší hrozbou národní bezpečnosti bude pro Izrael představovat Bidenovo-Harrisové administrativa, resp. jejich pokus o obnovení katastrofické íránské jaderné dohody,“ řekl Cruz a zkritizoval převod miliard dolarů Obamovy vlády do Teheránu v rámci jaderné dohody z roku 2015.

 

„Bidenovo-Harrisové administrativa si vytkne za hlavní cíl své zahraniční politiky obnovení této neúspěšné dohody. Jediným nejdůležitějším vítězstvím národní bezpečnosti za poslední čtyři roky bylo vymanění se z této katastrofální dohody.“

Cruz uvedl, že nová administrativa vede politiku USA k „nebezpečné kapitole“, která posílí islámský režim v Teheránu.

„Obávám se, že s administrativou Biden-Harrisová směřujeme do nebezpečné kapitoly, aktivně pracujeme na oslabení zisků národní bezpečnosti za poslední čtyři roky a na oživení ajatolláhů v Íránu, což pro Izrael představuje existenční hrozbu.“

Navzdory změně administrativy a dramatickému posunu politiky vůči Íránu Cruz řekl, že USA budou i nadále „stát po boku Izraele“.

S odvoláním na kontroverzní komentáře kongresmanky Ilhany Omarové senátor zkritizoval to, co nazval „antisemitskou krajní levicí Demokratické strany“.

Íránský prezident Hassan Rúhání ve středu vyzval nastupujícího prezidenta Joea Bidena, aby USA přivedl zpět k íránské jaderné dohodě – a aby zrušil sankce uvalené na Teherán během Trumpovy vlády.

Na zasedání vlády v televizi ve středu ráno Rouhani vyzval Bidena, aby se USA znovu vrátily k jaderné dohodě, a slíbil, že pokud to USA udělají a zruší sankce, potom Írán „dodrží“ své závazky obsažené v dohodě.

„Míč je na straně Ameriky. Pokud se Washington vrátí k íránské jaderné dohodě z roku 2015, budeme také plně respektovat naše závazky vyplývající z tohoto paktu,“ řekl Rouhani.

Íránský prezident také nadšeně vyhlásil, že Trumpova strategie „maximálního tlaku“ na Teherán „zcela selhala“.

„Politická kariéra prezidenta Donalda Trumpa dnes skončila a jeho politika „maximálního tlaku“ na Írán zcela selhala.“

21.01.2021 05:18 Daniel Žingor171Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova