Praha Jeruzalém

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek ráno připustilo, že dodávky vakcín nestačí k udržení kroku s poptávkou.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 31. prosince 2020

S přibližně 800 000 izraelskými občany, kteří během 11 dní dostali první injekci vakcíny proti koronaviru, Izrael v proočkovanosti na obyvatele vede.

Ministerstvo zdravotnictví však ve čtvrtek ráno připustilo, že dodávky vakcín nestačí k udržení kroku s poptávkou, a předpokládá dvoutýdenní pauzu, kdy přestanou být očkováni noví lidé.

„Těm, kteří již očkováni byli, je zaručena druhá dávka,“ řekl pro Maariv generální ředitel ministerstva zdravotnictví prof. Hezi Levy. Tato pauza znamená, že zbývá dost dávek pro ty, kteří dostali už první, aby dostali i tu druhou „posilovací“.

Na otázku, zda bude očkování pro širokou veřejnost dostupné na konci ledna, Levy řekl: „Nejsem si jistý dostupností pro každého, ale existuje velká pravděpodobnost.“

Zopakoval politiku ministerstva zdravotnictví, podle níž by lidé ve vysoce rizikových skupinách měli mít přednost, ale dodal, že přednost mohou dostat také učitelé, kteří nedávno hrozili stávkou, pokud ji nedostanou.

„Učitelé jsou velmi respektovanou skupinou, která by měla mít prioritu, ale mysleli jsme si, že je důležité očkovat nejprve vysoce rizikovou populaci se zdravotními predispozicemi,“ řekl Levy pro Maariv.

„V současné době zvažujeme očkování učitelů v určitém věku.“

Navzdory úspěchu izraelské masové vakcinační kampaně však ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo přibližně 5 583 nových případů koronaviru, což je nejvyšší denní nárůst od října.

Hlavní koronavirový epidemiolog Nachman Ash uvedl, že současný lockdown, kdy školy plně fungují a soukromé podniky mohou pokračovat v práci v kanceláři, bude možná muset být přísnější. Varoval, že potenciální zpoždění u nových vakcín by se mohlo ukázat jako problém.

„Vyvíjíme velké úsilí, abychom předali další zásilky, aby nevznikla žádná prodleva. Pokud však zásilky nedorazí dříve, bude (toto dvoutýdenní zmrazení) možné, což je znepokojující,“ řekl Ash pro Ynet.

Premiér Benjamin Netanjahu řekl místním médiím, že Izrael si klade za cíl proočkovat do konce ledna 2,25 milionu občanů, což je zhruba čtvrtina populace.

01.01.2021 05:49 Daniel Žingor119Zdroj: World Israel News

Klíčová slova