Praha Jeruzalém

Předseda PA na J. Street konferenci řekl, že Bidenova administrativa musí zrušit rozhodnutí z roku 1987, kdy byla OOP označena za teroristickou skupinu.

Autor: Elad Benari, 19. dubna 2021, 4:11

Předseda Palestinské samosprávy Mahmoud Abbas v neděli řekl, že Bidenova administrativa musí zrušit americké rozhodnutí z roku 1987, že je Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) teroristickou skupinou.

Abbas ve svém virtuálním projevu na výroční konferenci J Street Conference, kterou citovaly JPost, uvedl: „Usilujeme o rozvoj a posílení dvoustranných vztahů s novou americkou správou ve společném zájmu obou zemí a v zájmu míru a prosperity v našem regionu.“

Dodal, že vazby mezi PA a USA byly přerušeny, když byl v Bílém domě bývalý americký prezident Donald Trump, ale zdůraznil, že se PA nyní snaží otevřít novou stránku s Bidenovou administrativou.

„To však vyžaduje odstranění některých překážek, z nichž nejdůležitější je vymazání OOP ze seznamu teroristů na základě Protiteroristického zákona z roku 1987,“ zdůraznil Abbas.

PA bojkotovala USA od roku 2017 na protest proti uznání tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, že je Jeruzalém hlavním městem Izraele a přemístil tam velvyslanectví USA.

Od nástupu do funkce však Bidenova administrativa vztahy s PA obnovila.

Nedávno vydaný dokument odhaluje, že Bidenova administrativa připravuje plán zaměřený na „obnovení“ amerických vazeb s PA.

Nedávno Bidenova vláda oznámila, že má v úmyslu obnovit pomoc UNRWA i Palestinské samosprávě, která byla Trumpovou administrativou pozastavena.

19.04.2021 06:56 Daniel Žingor116Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova