Praha Jeruzalém

Egyptská delegace se vrací do Káhiry, francouzský prezident volá „po klidu a míru“.

Autor: Ido Ben Porat, 14. května 2021 12:13

Ruská tisková agentura TASS v pátek ráno informovala, že Izrael odmítl příměří s Hamasem, a proto se egyptská delegace vrátila zpátky do Káhiry.

 

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval k příměří mezi teroristickou skupinou Hamas a Izraelem a hebrejsky tweetoval: „Vír násilí na Středním východě musí ustat. Důrazně požaduji příměří a dialog. Vyzývám k klidu a míru.“

 

V neděli uspořádá Rada bezpečnosti OSN otevřené zasedání k projednání bojů v Gaze se záměrem zvýšit tlak na Izrael, aby zastavil odvetu za raketovou palbu na své občany. Setkání bylo naplánováno na žádost Číny, Norska a Tuniska.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek v noci na tiskové konferenci uvedl, že až do nedělního setkání lze pokračovat v diplomatickém úsilí, aby bylo možné zjistit, zda je možné eskalaci ukončit a vrátit se v klidu.

Blinken také ve čtvrtek řekl: „Byli jsme velmi jasní v tom, že raketové útoky musí přestat. Byli jsme rovněž velmi jasní ohledně práva Izraele na sebeobranu. Rovněž naléhavě zapojujeme naše regionální partnery, abychom zajistili, že převládne klid. Naši upřímnou soustrast těm, kteří ztratili své milované.“

16.05.2021 04:58 Daniel Žingor258Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova