Praha Jeruzalém

„Kdokoli by se pokoušel tuto podporu zpochybnit, dostal dnes jednoznačnou odpověď. Izraelský lid děkuje americkému lidu a jeho zástupcům za nezlomné přátelství,“ prohlásil Bennett.

Od: United With Israel, 23. září 2021

Takzvaná progresivní „skvadra“ demokratů, jejímž cílem bylo odmítnout financování život zachraňujícího protiraketového systému Iron Dome ve výši 1 miliardy dolarů, byla ve čtvrtek drtivě poražena v hlasování 420:9.

„Děkuji členům Sněmovny reprezentantů USA, demokratům i republikánům, za drtivou podporu Izraele a za závazek k jeho bezpečnosti,“ uvedl ve svém prohlášení premiér Naftali Bennett.

„Kdokoli by se pokoušel tuto podporu zpochybnit, dostal dnes jednoznačnou odpověď. Izraelský lid děkuje americkému lidu a jeho zástupcům za nezlomné přátelství.“

Ministryně vnitra Ayelet Shakedová poděkovala Bidenově administrativě za podporu opatření, ale varovala liberální americké Židy, že pokus zbavit jižní část Izraele ochrany před smrtícími raketovými útoky by měl sloužit jako důrazná připomínka, že krajně levicoví agitátoři mohou způsobit vážné škody izraelské bezpečnosti.

„Děkuji prezidentu Bidenovi a celé Sněmovně reprezentantů za jejich podporu Izraele a pomoc při podpoře systému Iron Dome,“ řekla Shakedová.

„Extremistické progresivní křídlo Demokratické strany se pokusilo rozvrátit konsensus kolem Izraele na základě lží a čirého antisemitismu. To je varovné světlo pro Izrael a židovskou komunitu. Silné spojenectví mezi Izraelem a USA nad nimi zvítězilo.“

„Podpora USA našemu systému protiraketové obrany postavená na bázi obou parlamentních stran je pro obranu Izraele proti raketovým útokům vedeným teroristickými skupinami, jako je Hamás v Gaze, zásadní – ale nejen to. Hranice Izraele jsou obklopeny zlovolnými aktéry a teroristickými skupinami, které usilují o poškození našich civilistů a zničení jediného židovského státu,“ prohlásil ministr obrany Benny Gantz.

„Jasně jsme to viděli v květnu 2021, kdy teroristická skupina Hamás vypálila více než 4 000 raket na školy, nemocnice, domy – izraelská populační centra – a Iron Dome je sestřelil. Iron Dome je systém určený k ochraně a záchraně životů. Děkuji vládě USA za to, že si uvědomuje ohrožení životů civilistů a za její neochvějnou podporu bezpečnosti Státu Izrael,“ řekl Gantz.

Poté, co se hrstce demokratických zástupců v Kongresu podařilo vyjmout z návrhu amerického vládního rozpočtu finanční prostředky ve výši 1 miliardy dolarů, se mnozí obávali, že krajně levicový okraj strany může mít větší vliv, než se dosud myslelo.

Návrh zákona však byl předložen k samostatnému hlasování a prošel s drtivou podporou republikánů i demokratů hlavního proudu.

Osm demokratů, včetně členek „skvadry“ Rashidy Tlaibové, Ilhan Omarové, Ayanny Pressleyové a Cori Bushové, hlasovalo proti návrhu zákona o financování Iron Dome.

Připojil se k nim jeden republikán, Tom Massie z Kentucky.

Massie ve svém prohlášení na Twitteru uvedl, že jeho rozhodnutí nebylo založeno na protiizraelském pokrokovém přesvědčení, ale spíše na zásadě, že USA by neměly poskytovat finanční pomoc žádné cizí zemi.

„Můj postoj „žádná zahraniční pomoc“ může někomu znít extrémně, ale já si myslím, že extrémní je nechat naši zemi zbankrotovat a uvrhnout budoucí generace Američanů do područí našich věřitelů,“ napsal.

24.09.2021 06:34 Daniel Žingor164Zdroj: United with Israel

Klíčová slova