Praha Jeruzalém

Zpráva New York Times uvádí, že americká armáda v roce 2019 zatajila letecké údery proti ISIS, při nichž zahynulo až 64 žen a dětí.

Od: Arutz Sheva, 14. listopadu 2021 3:42

Americká armáda v roce 2019 kryla letecké údery v Sýrii, při nichž během boje proti teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) zahynulo až 64 žen a dětí, což je možný válečný zločin, uvedl v sobotu deník New York Times.

Podle zprávy byly dva nálety poblíž města Baghúz nařízeny utajovanou americkou jednotkou pro speciální operace pověřenou pozemními operacemi v Sýrii.

Noviny uvedly, že americké centrální velení, které dohlíželo na americké letecké operace v Sýrii, tento týden poprvé přiznalo, že byly údery oprávněné.

Ústřední velení v sobotním prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters, zopakovalo, že při úderech bylo zabito 80 lidí, včetně 16 bojovníků ISIS a čtyř civilistů.

Armáda uvedla, že není jasné, zda dalších 60 osob byli skutečně civilisté, částečně proto, že ženy a děti mohly být bojovníky.

Americká armáda uvedla, že údery byly „legitimní sebeobranou“ a že „byly podniknuty příslušné kroky k vyloučení přítomnosti civilistů“.

V prohlášení dodala, že počet civilistů mezi 60 mrtvými nelze určit, protože „na videozáznamu událostí bylo pozorováno více ozbrojených žen a nejméně jedno ozbrojené dítě“.

14.11.2021 06:13 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova