Praha Jeruzalém

Plakáty propagující neonacistické filmy a rasistické výroky nalezené v několika univerzitních budovách nyní vyšetřuje policie.

Antisemitské a rasistické plakáty byly během Chanuky nalezeny v několika budovách v kampusu Univerzity státu New York v Buffalu.

„Policie zahájila vyšetřování vylepení plakátů, které propagovaly neonacistické filmy a rasistickou ideologii“, uvedl studentský list The Spectrum.

„Jsme si vědomi a zároveň hluboce zděšeni, že minulý týden před prázdninami byly v několika akademických budovách kolem univerzity nalezeny letáky propagující neonacistické ideologie,“ uvedla Státní univerzita Buffalo v prohlášení. „K našemu hlubokému zděšení jsme se tento týden dozvěděli, že v budovách v South Campus byly vyvěšeny letáky hlásící se k bílým nacionalistickým ideologiím. V tuto chvíli nemáme žádné důkazy, které by naznačovaly, že některý člen naší univerzitní komunity tyto letáky vyvěsil.“

Univerzita dále dodala, že letáky nezveřejnila žádná skupina přidružená k univerzitě. Policie v kampusu vyšetřuje původ plakátů a zda nepředstavují nějaké nebezpečí pro studenty a zaměstnance.

„Univerzita si uvědomuje hluboké znepokojení, které tyto příspěvky způsobují židovské komunitě naší školy, a zejména během Chanuky, a také lidem jiné barvy pleti na naší univerzitě,“ stojí v prohlášení. „Univerzita v Buffalu je solidární s naší židovskou komunitou a s našimi studenty, učiteli a zaměstnanci jiné barvy pleti. Důrazně potvrzujeme jejich právo studovat a pracovat na univerzitě bez strachu z násilí, nenávisti a zastrašování.“

Univerzita „jednoznačně“ odsoudila „nenávistnou rétoriku“ šířenou na akademické půdě a zopakovala svůj závazek k „rozmanitosti, inkluzi a vzájemnému respektu jako základním životním hodnotám naší univerzity“.

„Především nesmíme dovolit, aby tyto nenávistné a zbabělé činy uspěly a přinesly strach na naši univerzitu,“ řekla Despina Stratigakos, proděkanka pro studijní záležitosti. „Jsme komunita, která odmítá nenávistnou ideologii a která se vzájemně respektuje a podporuje.“

Autor: Dan Verbin, 10. prosince 2021

11.12.2021 08:25 Kristýna Kupková84Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News