Praha Jeruzalém

Systémy protivzdušné obrany SAE zničily balistickou raketu vypálenou húthijskými povstalci. Herzogův mluvčí: Jeho návštěva bude pokračovat podle plánu.

Auzor: Elad Benari 30.01.22 23:38

Systémy protivzdušné obrany ve Spojených arabských emirátech zachytily a zničily balistickou raketu, kterou v neděli večer odpálili jemenští povstalci Hútíové, uvedlo místní ministerstvo obrany.

Podle zpráv zbytky balistické rakety explodovaly mimo obydlené oblasti. Nebyly hlášeny žádné případy zranění.

Arabská média informovala, že letecký provoz na letišti v Abú Zabí byl na krátkou dobu přerušen.

K odpálení došlo krátce poté, co Íránem podporovaní Hútíové oznámili, že zveřejní podrobnosti o rozsáhlé vojenské operaci v SAE.

K útoku došlo během návštěvy prezidenta Isaaka Herzoga v SAE.

Herzogův mluvčí uvedl, že prezident byl o podrobnostech incidentu informován. Zdůraznil, že prezidentovi a jeho doprovodu nehrozí žádné nebezpečí. Očekává se, že návštěva bude pokračovat podle plánu.

Hútíové a jejich spojenci obsadili v roce 2015 velkou část Jemenu, včetně hlavního města Saná. Vojenská koalice pod vedením Saúdské Arábie poté v Jemenu zasáhla a pokusila se obnovit vládu.

Již dlouho se má za to, že Írán plánuje využít Hútíů k ovládnutí Jemenu a obsazení klíčového strategického přístavu Aden, který kontroluje vstup do Rudého moře a nakonec i do izraelského letoviska Ejlat.

Írán popírá, že by podporoval Hútíje, a odmítl také saúdskoarabská obvinění, že Teherán poskytl hútíjským povstalcům v Jemenu balistické kapacity.

Raketový útok na SAE přišel několik dní poté, co Hútíové zaútočili na tři ropné tankery poblíž Abú Zabí.

31.01.2022 06:15 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova