Praha Jeruzalém

Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že dohodu s Íránem je třeba urychleně dokončit, protože se chystá obnovení vídeňských rozhovorů.

Autor: Elad Benari 8.2.22 4:43

Spojené státy v pondělí uvedly, že dohoda s Íránem o jeho jaderném programu je možná, ale musí být urychleně dokončena, informovala agentura AFP.

„Dohoda, která řeší hlavní obavy všech stran, je na dohled, ale pokud jí nebude dosaženo v nadcházejících týdnech, pokračující pokrok Íránu v jaderné oblasti nám znemožní návrat k JCPOA,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí s odkazem na rámcovou dohodu z roku 2015.

Prohlášení přichází v době, kdy mají být obnoveny nepřímé rozhovory mezi USA a Íránem ve Vídni.

Írán postupně omezuje dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi, v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Uskutečnil však několik kol nepřímých rozhovorů s USA o oživení dohody. Rozhovory zprostředkovává zbývajících pět zemí, které jsou smluvní stranou dohody.

Vyjednavači ze tří evropských zemí zapojených do jednání nedávno uvedli, že rozhovory se dostávají do závěrečné fáze a nyní vyžadují politický vstup.

Minulý týden vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí uvedl, že jaderné rozhovory vstupují do „závěrečné fáze“.

Tento představitel dodal, že všechny strany budou muset učinit „těžká politická rozhodnutí“.

V neděli nejvyšší íránský bezpečnostní představitel uvedl, že Washington a Teherán zatím nedokázaly během vídeňských rozhovorů dosáhnout ve svých závazcích „rovnováhy“.

„Navzdory omezenému pokroku při vídeňských rozhovorech jsme stále daleko od dosažení potřebné rovnováhy v závazcích stran,“ uvedl tajemník Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Šamchání v příspěvku na Twitteru.

„Politická rozhodnutí ve Washingtonu jsou požadavky na vyváženost závazků k dosažení dobré dohody,“ dodal.

08.02.2022 06:30 Daniel Žingor57Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova