Praha Jeruzalém

Iráčtí zákonodárci schválili zákon kriminalizující normalizaci vazeb a jakýchkoli vztahů, včetně obchodních, s Izraelem.

Iráčtí zákonodárci ve čtvrtek schválili zákon kriminalizující normalizaci vazeb a jakýchkoli vztahů, včetně obchodních, s Izraelem, uvedla agentura The Associated Press.

Legislativa říká, že porušení zákona se trestá trestem smrti nebo doživotním vězením.

Zákon byl schválen 275 zákonodárci, kteří pro něj hlasovali v 329členném zastupitelstvu. V prohlášení parlamentu se podle zprávy uvádí, že legislativa je „skutečným odrazem vůle lidu“.

Vlivný šíitský duchovní Muktada as-Sadr, jehož strana loni získala největší počet křesel v iráckých parlamentních volbách, vyzval Iráčany, aby vyšli do ulic a oslavili tento „velký úspěch“. Stovky lidí se později shromáždily v centru Bagdádu a skandovaly protiizraelská hesla.

Irák neuznává Izrael od vzniku země v roce 1948. Tyto dva národy mezi sebou nemají žádné diplomatické vztahy.

Čtyři arabské země – Spojené arabské emiráty, Súdán, Bahrajn a Maroko – navázaly v roce 2020 diplomatické vztahy s Izraelem v rámci Abrahamských dohod zprostředkovaných USA.

Iráčtí zákonodárci jsou skálopevně přesvědčeni, že Irák se k Abrahamským dohodám nepřipojí, přestože je k tomu vyzývají.

Letos v září uspořádali prominentní sunnitští a šíitští vůdci konferenci ve městě Erbil, hlavním městě irácké oblasti Kurdistán, na níž otevřeně vyzvali k míru s Izraelem.

Irácká vláda konferenci odsoudila a bagdádský soud později vydal zatykač na dva lidi, kteří se jí zúčastnili.

Autor: Elad Benari, 27. května 2022

28.05.2022 07:57 Kristýna Kupková230Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News