Praha Jeruzalém

„Právě jsem měl vřelé a vynikající setkání s americkým prezidentem Bidenem,“ řekl Netanjahu médiím po schůzce.

Od: World Israel News, 14. července 2022

Navzdory pokynu Washingtonu, že při středečním příletu amerického prezidenta Joea Bidena na Ben-Gurionovo letiště nedojde k žádnému jinému podání rukou na letištní ploše než s prezidentem Isaacem Herzogem a premiérem Jairem Lapidem, si americký vůdce potřásl rukou s opozičním lídrem a bývalým premiérem Benjaminem Netanjahuem, kterého zná již desítky let.

Když si Biden všiml Netanjahua, který stál mezi ostatními členy vlády, okamžitě k němu přistoupil, podal mu ruku a řekl: „Ty víš, jak tě mám rád,“ uvedly izraelské Channel 14.

Ve čtvrtek pak Biden strávil se svým starým přítelem více než 20 minut. Setkali se v prezidentské rezidenci, kde se Biden poprvé sešel s prezidentem Isaacem Herzogem.

Biden s Netanjahuem diskutovali mimo jiné o íránské hrozbě a otázce zrušení vízové povinnosti pro Izraelce.

„Právě jsem měl vřelé a vynikající setkání s americkým prezidentem Bidenem,“ uvedl Netanjahu v hebrejsky psaném prohlášení pro média po setkání.

 

„Poděkoval jsem mu za hluboké a osobní přátelství, které mezi námi panuje, a především za jeho skutečně silný a opravdový závazek vůči státu Izrael.“

„Poděkoval jsem mu také za doplněk Iron domu, který nám poskytl během nedávné operace v Gaze… nebylo to snadné… a on nás v průběhu let v mnoha ohledech podporoval.“

„Jsme přáteli už asi 40 let, ale abychom zajistili dalších 40 let, musíme se vypořádat s íránskou hrozbou,“ prohlásil Netanjahu.

 

„Chceme stejnou věc – a já jsem mu to řekl. Ekonomické sankce nestačí… je zapotřebí věrohodná ofenzivní vojenská varianta, protože bez ní nebude fungovat nic,“ zdůraznil.

„Zná můj postoj, že dohoda (o íránském jaderném programu) je špatná,“ dodal s tím, že doufá, že je to i postoj Washingtonu.

„Prezident Biden řekl, že se mnou souhlasí,“ dodal opoziční vůdce a slíbil, že pokud se po nadcházejících listopadových volbách vrátí do premiérského křesla, bude se především věnovat Íránu.

15.07.2022 05:22 Daniel Žingor97Zdroj: World Israel News

Klíčová slova