Praha Jeruzalém

Izraelský představitel řekl novinářům, že Bidenova administrativa nedokončí jadernou dohodu s Íránem dříve než po listopadových volbách.

Autor: Nitzan Keidar 11. září 2022 16:39

Spojené státy nebudou tlačit na dokončení jaderných rozhovorů s Íránem dříve než po letošních listopadových volbách v polovině volebního období, řekl v neděli novinářům izraelský představitel.

„V tuto chvíli se zdá, že dohoda nebude podepsána přinejmenším do listopadových voleb do Sněmovny reprezentantů a Senátu,“ uvedl představitel.

 

„Opět se nám podařilo ovlivnit Američany, aby se vyhnuli dalším ústupkům vůči Íránu.“

Úředník prohlásil, že jednomyslnost izraelských představitelů v jejich odporu proti nové dohodě v její současné podobě zefektivnila úsilí o nátlak na USA ohledně nové dohody.

„Jsme uprostřed velmi rozhodného a komplexního dialogu a je velmi významné, že všichni vysocí představitelé Izraele jsou jednotní a většina rozhovorů probíhá za zavřenými dveřmi ve spolupráci s americkou vládou.“

„Írán nemá důvod vracet se k dohodě jako takové, usiluje pouze o zmírnění sankcí a o ukončení vyšetřování, které proti němu vede MAAE. USA a evropské země nám slíbily, že nebudou vyvíjet nátlak (na MAAE), aby uzavřela otevřená vyšetřování. Američané nám slíbili, že Íráncům neposkytnou žádné smysluplné záruky v případě, že se (USA) rozhodnou od dohody opět odstoupit.“

„A USA se zrušením sankcí vůči Íránu nespěchají. Tato situace není pro íránského prezidenta uspokojivá, což vedlo ke zpoždění dohody.“

Ve čtvrtek deník Israel Hayom informoval, že náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová – silná zastánkyně jaderné dohody – v uzavřených rozhovorech uvedla, že rozhovory ve Vídni nejsou blízko průlomu, a ujistila demokratické senátory, že do listopadových voleb nová dohoda nebude.

12.09.2022 05:16 Daniel Žingor75Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova