Praha Jeruzalém

Ukrajinský prezident uvedl, že je „šokován“, že Izrael jeho zemi během války s Ruskem neposkytl pokročilé zbraně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odsoudil nedostatek pomoci od Izraele během války s Ruskem a řekl, že jeho země nedostala od Izraele „nic“.

„Jsem šokován. Nerozuměl jsem tomu, co se stalo Izraeli,“ řekl Zelenskyj francouzské televizní síti TV5Monde, kterou cituje i24NEWS. „Nechápu, proč nám nemohou poskytnout protiletadlové prostředky.“

„Izrael nám nic neposkytl. Nic. Nula! Neobviňuji vůdce. Beru na vědomí fakta: proběhly diskuse s vedením Izraele a Ukrajině to nepomohlo,“ dodal ukrajinský prezident.

„Můžeme si všimnout vlivu Ruska na Izrael,“ dodal s tím, že izraelská společnost byla ukrajinské věci poměrně nakloněna.

Izrael během války dodal Ukrajině několik tun humanitární pomoci a obranného vybavení, ale zastavil prodej pokročilých zbraní do Kyjeva s odůvodněním, že takové dodávky by poškodily diplomatické vztahy, které Jeruzalém udržuje s Moskvou.

Izrael se snaží zachovat své vazby s Ruskem kvůli ruské vojenské přítomnosti v Sýrii.

V březnu Zelenskyj promluvil online formou ke Knesetu a řekl zákonodárcům: „V Izraeli velmi dobře víme, že Iron Dome, váš systém pro zachycování raket, je nejlepší. Víme, že víte, jak se postavit a chránit své zájmy a také pomoci Ukrajině chránit Židy na Ukrajině.“

„Často se lze ptát, proč od vás nemůžeme dostat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko vážné sankce?“ pokračoval. „Proč nevyvinout nátlak? Musíte si na tyto otázky odpovědět a pak se svou odpovědí žít.“

Projev se setkal s kritikou jak vysokých ministrů vlády, tak členů opozice, kteří řekli, že Zelenskyj svými slovy zlehčuje památku holocaustu.

Začátkem března ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevgen Kornijčuk vyjádřil zklamání nad tím, jak Izrael zvládl ruskou invazi do jeho země.

V rozhovoru pro Channel 12 News Kornijčuk řekl, že jeho zemi se dostává velké podpory od obyčejných Izraelců, ale „od izraelské vlády vidíme jen velmi málo podpory, pokud jde o sankce proti agresorovi, pokud jde o naši armádu a potřeby obrany a oni o tom vědí. Čas se krátí a bohužel to není v náš prospěch. To je vše, co vám mohu říci. Upřímně, nejsem nikdo, kdo by soudil izraelskou vládu.“

„Mohu vám říci, že ukrajinský prezident má židovskou matku a vždy měl od izraelské vlády více očekávání, než co dostává. To je vše, co vám mohu říci,“ dodal Kornijčuk.

Autor: Israel National News, 23. září 2022

24.09.2022 08:49 Kristýna Kupková557Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova