Praha Jeruzalém

„Poslední dva nebo tři dny ukázaly potenciál tohoto konfliktu rozšířit se do dalších míst na Západním břehu i mimo něj,“ řekl Michael Milstein.

Autor: Maayan Hoffman 16. října 2022

Současné kolo násilí na Západním břehu Jordánu by se mohlo rozšířit do arabského sektoru v Izraeli, včetně východního Jeruzaléma a smíšených měst, jako jsou Lod a Ramle, uvedli odborníci.

„Hamás se snaží všemožně podněcovat nepokoje (proti Izraeli), samozřejmě i v Jeruzalémě,“ řekl ALL ISRAEL NEWS dobře informovaný zdroj ve vládě. „A začínáme to pozorovat.“

Uvedl, že Hamás velmi otevřeně zveřejňuje v arabštině, že se snaží podněcovat arabskou mládež ve východním Jeruzalémě kvůli Chrámové hoře. Podle něj chce teroristická organizace převzít vlastnictví nad mešitou al-Aksá, která je pod jordánskou kontrolou, nicméně „v současné době je Jordánsko příliš slabé na to, aby se snahám Hamásu postavilo“.

Palestinská samospráva je mezitím také příliš slabá na to, aby podnikla kroky k zastavení šíření násilí. Moc Palestinské samosprávy se v posledních několika letech rozpadla, zejména od roku 2018, kdy bývalý prezident Donald Trump snížil americkou pomoc Palestincům o více než 200 milionů dolarů.

Bezpečnostní analytici v předchozích rozhovorech pro AIN uvedli, že v několika městech na Západním břehu Jordánu, včetně Jeninu, Nábulusu a dokonce i Ramalláhu, se dominantní silou stal Palestinský islámský džihád (PIJ).

„Nemyslím si, že se nyní nacházíme ve stavu třetí intifády,“ řekl profesor Michael Milstein, vedoucí Fóra palestinských studií při Středisku Mošeho Dajana pro blízkovýchodní a africká studia na univerzitě v Tel Avivu. „V tuto chvíli je situace poměrně omezená na severní části Západního břehu a na nejrůznější nezávislé buňky. Ale myslím, že poslední dva nebo tři dny ukázaly potenciál tohoto konfliktu rozšířit se na další místa na Západním břehu i mimo něj.“

Jednalo se například o nedávný teroristický útok na kontrolním stanovišti Šuafat ve východním Jeruzalémě, při kterém zemřel osmnáctiletý voják a třicetiletý civilní člen ochranky byl těžce zraněn, a také o střelbu o šabatu ve městě Bejt El na Západním břehu.

„Myslím, že během tohoto svátku, posledních dnů Sukot, se nacházíme v období velkého zkoumání. Myslím, že po tomto svátku uvidíme, jak se napětí buď sníží, nebo zvýší,“ řekl. „Opravdu se obávám, že jakákoli jiskra … způsobí vzplanutí v arabském sektoru a samozřejmě ovlivní vztahy mezi Židy a Araby uvnitř Izraele.“

ARABOVÉ JSOU FRUSTROVANÍ

Mezi arabskými Izraelci narůstá rozčarování a frustrace, a to především v důsledku vnitřní politiky, ale také proto, že tato společnost, která představuje 21 % obyvatelstva, se dlouhodobě cítí vládou opomíjena. Poprvé se do koalice zapojila arabská strana Ra’am. Vláda však padla již po roce, což zmařilo naděje arabské společnosti na změnu.

Podle průzkumů se očekává, že k volbám 1. listopadu přijde jen asi 35-40 % Arabů. Zatímco Ra’am stále pravděpodobně překročí volební práh, zůstává otázkou, zda se to podaří ostatním arabským stranám, včetně Baladu a společného seznamu Hadaš-Ta’al.

„Pokud budeme hovořit o novém Knesetu s menším zastoupením Arabů a menším zapojením do rozhodování, myslím, že odcizení mezi arabským sektorem a židovskou společností a státem bude narůstat,“ řekl Milstein. „Obávám se, že dojde k velkému napětí a dokonce ke střetům – násilným střetům.“

Dodal, že první, co musí každá nová vláda udělat, je prosadit strategii týkající se palestinské otázky.

„Je zcela jasné, že všechna paradigmata minulosti již nejsou účinná,“ řekl Milstein.

Poslankyně Knesetu Ruth Wasserman Landeová například předložila ministru obrany Bennymu Gantzovi a bývalému náčelníkovi generálního štábu Gadi Eisenkotovi komplexní program týkající se vnitřní bezpečnosti, který zahrnoval poměrně širokou škálu otázek od zvýšení počtu izraelských policistů v arabských a smíšených oblastech až po posílení policejních sil a přidání dalších lůžek v izraelských věznicích. Tento plán však nebyl nikdy realizován.

Kromě toho analytici hovořili o potřebě dalších sociálních a ekonomických snah, zejména v Negevu a Galileji.

Prozatím bude muset Izrael zůstat ve střehu, uvedl vládní zdroj.

„Přechodné období mezi volbami a sestavením vlády je rájem pro zločince,“ řekl AIN. „Čím dříve tuto fázi překonáme a vznikne stabilní vláda, tím lépe.“

19.10.2022 05:59 Daniel Žingor84Zdroj: All Israel news