Praha Jeruzalém

Rob Malley říká, že jsou USA stále odhodlány k diplomacii s Íránem, ale v současné době se soustředí na protesty v Íránu a jeho transfery zbraní na Ukrajinu.

Autor: Elad Benari 1. listopadu 2022 4:36

Zvláštní vyslanec USA pro Írán Rob Malley v pondělí uvedl, že Spojené státy se soustředí na záležitosti týkající se Íránu, „kde můžeme být užiteční“, a v současné době nehodlají „ztrácet čas“ ohledně jaderné dohody, „pokud se nic nestane“.

V projevu na akci pořádané Carnegieho nadací pro mezinárodní mír, z něhož citovala CNN, Malley uvedl, že USA jsou stále odhodlány diplomaticky omezit íránský jaderný program, ale upustily od úsilí o jadernou dohodu v souvislosti s rozsáhlými protesty v Íránu a transfery zbraní z Teheránu do Moskvy pro válku na Ukrajině.

Malley připustil, že „několikrát jsme byli velmi blízko“ dohodě o opětovném přistoupení k jaderné dohodě z roku 2015, ale dodal: „Pokaždé, když jsme se k ní přiblížili, Írán přišel s jedním novým cizím požadavkem, který jednání zhatil.“

„Tam jsme byli koncem srpna, začátkem září a od té doby nedošlo k žádnému posunu,“ řekl a dodal: „V otázce jaderné dohody se nic neděje, takže s ní nebudeme ztrácet čas, pokud se nic nestane.“

„Budeme trávit čas tam, kde můžeme být užiteční,“ pokračoval, včetně podpory protestujících v Íránu a snahy zastavit transfer zbraní z Teheránu do Moskvy pro použití ve válce na Ukrajině.

Navzdory zastavení snah ohledně jaderné dohody Malley obhajoval pokračující úsilí administrativy o obnovení dohody a tvrdil, že Trumpova administrativa vyzkoušela alternativu a ta „nefungovala“.

„Neomlouváme se za to, že jsme se snažili a stále se snažíme udělat vše pro to, abychom Íránu zabránili získat jadernou zbraň. Opět upřednostňujeme diplomacii, pokud může fungovat, s nástroji nátlaku, zejména sankcemi. Ale také ponechání si všech možností pro případ, že by diplomacie selhala,“ řekl Malley podle CNN.

„Použijeme další nástroje a v krajním případě i vojenskou možnost, pokud to bude nutné, abychom Íránu zabránili v získání jaderné zbraně,“ zdůraznil.

Dohoda s velmocemi z roku 2015, formálně známá jako Společný komplexní akční plán (JCPOA), je od roku 2018, kdy od ní tehdejší prezident Donald Trump odstoupil, na pokraji života, ale USA a Írán vedou od dubna 2021 nepřímé rozhovory ve snaze ji oživit.

Írán v září oznámil, že předložil své připomínky k odpovědi USA na návrh Evropské unie na oživení íránské jaderné dohody z roku 2015.

Zatímco mluvčí íránského ministerstva zahraničí tehdy uvedl, že íránská odpověď byla připravena na základě konstruktivního přístupu, vysoký představitel Bidenovy administrativy uvedl, že íránská odpověď „není vůbec povzbudivá“.

Americký představitel později uvedl, že snahy o oživení íránské jaderné dohody z roku 2015 „narazily na zeď“ kvůli íránskému naléhání na ukončení vyšetřování ze strany jaderného dozorčího orgánu OSN.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price minulý týden zopakoval, že „není žádným tajemstvím, že dohoda se nezdá být na spadnutí – alespoň ne v tuto chvíli, protože íránské požadavky důsledně překračují platformu JCPOA“.

O několik dní později íránský prezident Ebrahim Raisi obvinil Spojené státy, že místo rozhodnutí o oživení jaderné dohody z roku 2015 „otálejí“.

01.11.2022 04:46 Daniel Žingor83Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova