Praha Jeruzalém

„Byli jsme velmi rozvážní, (ale) mohli bychom velmi rychle zesílit kritiku.“

Od: World Israel News, 20. prosince 2022

Bidenova administrativa má v plánu činit designovaného premiéra Benjamina Netanjahua „osobně zodpovědným“ za kroky pravicových zákonodárců v jeho vládě, citoval server Politico americké představitele.

Na této politice USA pracují od chvíle, kdy bylo jasné, že Netanjahu sestaví pravicovou, nábožensky orientovanou vládu se zákonodárci považovanými za zastánce tvrdé linie, včetně ohnivých poslanců Itamara Ben-Gvira a Bezalela Smotricha.

„Bidenovi asistenti tvrdí, že potřebují omezit jeho krajně pravicové excesy, a Netanjahua považují za nejlepšího prostředníka, jak takový vliv uplatnit,“ uvádí se ve zprávě.

Podle nich se Bidenova administrativa bude také „veřejně obracet na Netanjahua, odkazovat na něj a spoléhat se na něj“ v jakýchkoli závažných otázkách týkajících se Palestinců nebo vztahů Izraele s arabskými státy.

„Bibi říká, že dokáže kontrolovat svou vládu, tak uvidíme, jak to udělá,“ řekl jeden z amerických představitelů a použil Netanjahuovu přezdívku.

„Všichni bez výjimky chápou, že se tito lidé zásadně liší“ od předchozích izraelských vlád, dodal.

„Podstatný je Netanjahu. Je to premiér,“ řekl druhý americký představitel a s odkazem na pravicové prvky Netanjahuovy vlády dodal: „Lidé dělají strategickou chybu, když tyto lidi staví na nohy.“

„Netanjahu od nás chce spoustu věcí,“ řekl jeden z amerických úředníků listu Politico. „Je to ovšem obousměrná ulice… Budeme s ním pracovat na věcech, na kterých mu záleží, a on bude pracovat na věcech, na kterých záleží nám.“

Dále však poznamenal, že administrativa se uchýlí k veřejnému pokárání, pokud k němu dojde.

„Právě teď jsme velmi rozvážní,“ řekl tento představitel. „Mohli bychom kritiku velmi rychle zesílit.“

Začátkem tohoto měsíce se vyjádřil americký velvyslanec v Izraeli Tom Nides: „Budu spolupracovat s premiérem Netanjahuem. Jak sám říká, má ruce na volantu… Budu se snažit, aby tyto ruce byly na volantu velmi pevně, a budu ho povzbuzovat, aby dělal věci, o kterých řekl, že je chce dělat.“

„Řekl, že chce být premiérem pro celý Izrael. Beru ho za slovo. A Spojené státy s ním samozřejmě budou spolupracovat, aby se tak stalo,“ dodal Nides.

„Budeme se ozývat a mluvit nahlas, když se budeme domnívat, že se naše společné hodnoty pletou, a to přátelé dělají,“ řekl Nides a poznamenal, že Izrael je demokracie.

Nidesův předchůdce Daniel Shapiro minulý měsíc uvedl, že je nepravděpodobné, že by se Bidenova administrativa přímo angažovala ve vztahu k lidem jako Ben-Gvir a Smotrich.

21.12.2022 06:18 Daniel Žingor117Zdroj: World Israel News