Praha Jeruzalém

Ještě před složením přísahy vlády se rozběhla blesková legislativní kampaň.

Autor: Nicole Jansezianová 20. prosince 2022

Nový Kneset schválil svůj první zákon – zákon, který ztíží poslancům Knesetu vystoupení ze strany a změnu spojenectví během legislativního zasedání.

Zákon je konkrétně zaměřen na stranu Likud Benjamina Netanjahua, kde je větší šance, že někteří z 32 členů Knesetu budou nespokojeni. Členové Likudu, kteří mají velkou stranu – a velmi málo významných vládních postů – by mohli využít svého počtu k ohrožení většinové koalice tím, že se od ní odloučí a vytvoří vlastní frakci.

Podle nového zákona by však celá třetina strany musela odejít společně, aby se vyhnula sankcím. To je 11 členů Knesetu z Likudu.

Byl to právě Likud, kdo návrh zákona prosadil. Dříve byla hranice čtyři členové Knesetu – nižší počet prosazovala odcházející koalice, aby si členy Likudu získala. To usnadňovalo „odštěpení členů Knesetu z velkých frakcí od jejich frakce, což by mohlo narušit soudržnost frakce,“ argumentoval Likud.

Legislativa sice bude pracovat na zajištění stability Likudu, ale zároveň to znamená, že největší strana Knesetu již nebude moci odírat členy ostatních stran, jak se o to pokoušela – někdy úspěšně – v předchozí vládě. To přispělo k pádu vlády bývalého premiéra Naftaliho Bennetta letos v létě, kdy Idit Silman a Amichai Chikli přeběhli ze strany Jamina a destabilizovali koalici. Oba jsou nyní ve straně Likud.

Očekávaná koalice se v těchto dnech snaží prosadit několik nových zákonů ve snaze uklidnit požadavky různých stran, aby souhlasily se vstupem do vlády. S Likudem, Náboženským sionismem, Židovskou silou, Noamem, Šasem a Sjednoceným judaismem Tóry by Netanjahu získal ve 120členném Knesetu většinu 64 křesel.

Mezi další zákony, které chtějí členové koalice jako předpoklad pro vstup do vlády, patří: „Deriho zákon“, který by umožnil předsedovi Šasu Aryehu Derimu zastávat funkci ministra navzdory odsouzení za daňové podvody; „Smotrichův zákon“, který by umožnil předsedovi náboženského sionismu Bezalelovi Smotrichovi zastávat funkci ministra na ministerstvu obrany a být zodpovědný za civilní záležitosti na Západním břehu; a „Ben-Gvirův zákon“, který by předsedovi Židovské síly Itamaru Ben Gvirovi jako ministrovi veřejné bezpečnosti umožnil větší kontrolu nad izraelskou policií a policejní politikou.

V posledních několika týdnech Netanjahu vyjednává s těmito stranami, které se přetahují o konkrétní pozice v příští vládě. Lhůta pro sestavení vlády mu vyprší ve středu večer, ale může být prodloužena o další čtyři dny.

21.12.2022 06:05 Daniel Žingor76Zdroj: All Israel news

Klíčová slova