Praha Jeruzalém

Jméno hrdinů svátku Chanuka – Makabejci – převzala v moderním Státě Izrael řada významných institucí, výrobků a míst.

Autor: Anav Silverman/TPS, 17. prosince 2022

Svátek Chanuka zanechal v moderním Izraeli a židovském světě v mnoha ohledech svou stopu, zejména pokud jde o malou skupinu židovských bojovníků známou jako Makabejci a jejich vůdce Judu (Jehudu) Makabejského.

Hrdinové svátku Chanuka, kteří před více než 2000 lety bojovali proti Řekům a vybojovali si nezávislost na Antiochovi IV Epifanovi, jsou v dějinách židovského státu často zmiňováni a jejich jméno převzala řada významných institucí a organizací.

Druhý největší poskytovatel zdravotnických služeb v zemi se jmenuje Maccabi a založili ho na konci 30. let 20. století židovští lékaři, kteří uprchli z nacistického Německa.

Tato zdravotnická služba provozuje 150 lékařských klinik po celé zemi a kromě toho 20 lékařských diagnostických a terapeutických center, 43 lékáren a dvě nemocnice.

Modi’in-Maccabim-Reut je město ležící západně od Jeruzaléma, jehož název je významně spjat se svátkem Chanuka. Z oblasti Modi’inu pocházeli vůdci Makabejského povstání a moderní město se nachází v blízkosti místa starověkého Modi’inu. Makabejci je hebrejský název pro Makabejce.

Mezinárodně známý basketbalový tým Maccabi Tel Aviv byl původně založen v polovině 30. let 20. století a šestkrát vyhrál soutěž Euroliga. Je součástí sportovního klubu Maccabi Tel Aviv, jednoho z největších sportovních klubů v Izraeli, který byl založen v roce 1906.

Basketbalový klub Maccabi Tel Aviv je součástí Maccabi World Union, mezinárodní židovské sportovní organizace, kterou tvoří více než 50 zemí na pěti kontinentech a 400 000 členů. Vznikla na 12. světovém židovském kongresu v Československu v roce 1921 jako zastřešující organizace pro všechny židovské sportovní svazy.

Se sportem souvisí také židovské olympijské hry, známé jako Makabejské hry, které se konají každé čtyři roky v Izraeli po skutečných olympijských hrách. Na této třetí největší sportovní akci na světě soutěží židovští sportovci z celého světa. První Makabejské hry se konaly v roce 1932 v době britského mandátu.

Maccabi Hatza’ir, známé také jako mládežnické hnutí Maccabi, bylo založeno v Německu v roce 1926 ve spojení se Světovým svazem Maccabi.

Toto sionistické mládežnické hnutí se účastnilo boje za vznik státu Izrael a podílelo se na aliji mládeže. Mládežnické hnutí má dnes více než 21 poboček s 3 000 členy po celém Izraeli.

Kibuc Kfar HaMaccabi (Makabejská vesnice) v severním Izraeli založili členové Makabejské hnutí Hatza’ir a dnes v něm žije přibližně 300 obyvatel.

Jedno z nejoblíbenějších izraelských piv nese název Maccabee a úspěšně se prodává v Evropě a ve Spojených státech.

Poprvé se toto pivo dostalo na izraelské pulty v roce 1968 a při uvedení na světový trh bylo pojmenováno Maccabee, aby vyjadřovalo židovskou a hebrejskou hrdost. Na první etiketě byl dokonce vyobrazen starověký bojovník Makabejský. Pivo vyhrálo mezinárodní soutěže v Lucemburku, Paříži, Bruselu a Římě.

Při cestování po zemi zjistíte, že ve většině izraelských měst se nachází ulice Jehuda HaMakabe. Co se týče osobních jmen, občas narazíte na někoho, jehož křestní jméno je Makabejský, i když je běžnější jako izraelské příjmení.

20.12.2022 05:35 Daniel Žingor202Zdroj: United with Israel

Klíčová slova