Praha Jeruzalém

Proč kandidát na premiéra poskytuje příval rozhovorů v zahraničí, ale pro hebrejský tisk zůstává němý?

Autor: Nicole Jansezianová 13. prosince 2022

JERUZALÉM – Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl v posledních týdnech na turné po křesťanských a anglicky psaných médiích a po knihách.

Joel Osteen, Erick Stakelbeck, Robert Jeffress, Bari Weiss, Dr. Jordan Peterson a Fox News, abychom jmenovali alespoň některé.

Dává to smysl, protože nedávno vyšly jeho paměti „Bibi: Můj příběh“ se 42krát zmiňuje o křesťanech, z toho 36krát konkrétně o evangelikálech.

Přitom se však úzkostlivě vyhýbá hebrejským médiím.

„Když Netanjahu čelí problémovým obdobím, nemluví s hebrejskými médii, která mu kladou těžké otázky,“ řekl ALL ISRAEL NEWS ředitel Honest Reporting a veterán politické analýzy Gil Hoffman.

Hoffman také upozorňuje, že Netanjahu poskytuje rozhovory izraelským médiím pouze v letech voleb.

Nastupující premiér zrušil své vystoupení na summitu křesťanských médií v Jeruzalémě. Summit – který se koná již šestým rokem – sponzoruje izraelský vládní tiskový úřad a je určen křesťanským novinářům odtud i ze zahraničí.

Netanjahu měl být hlavní hvězdou nedělního zahajovacího večera, ale na poslední chvíli se nechal slyšet, že konferenci musí kvůli probíhajícím jednáním o sestavení nové vlády zrušit.

Netanjahu má za sebou úspěšné volby a kývl na sestavení příští izraelské vlády, a tak jeho vyjednavači pracují na dohodách o vytvoření většinové koalice s předpokládaným počtem 64 křesel ve 120členném parlamentu.

Jeho snadné shánění ochotných koaličních partnerů však provází intenzivní kritika ze strany levicového křídla v Izraeli a velké části zahraničních médií, která se domnívají, že formující se vláda povede Izrael k pravicovým a náboženským extrémům.

Z toho vyplývá i Netanjahuova motivace k poskytování rozhovorů zahraničním publikacím a organizacím.

Podle Hoffmana je pro Netanjahua důležité „ujistit“ svět, že jeho vláda nebude pravicovým Frankensteinem, jak ji mnozí líčí.

15.12.2022 05:51 Daniel Žingor78Zdroj: All Israel news