Praha Jeruzalém

Zpráva tvrdí, že palestinská otázka není jednou z podmínek Saúdské Arábie pro normalizaci vztahů s Izraelem.

Od: Israel National News 6. prosince 2022 13:44

Saúdská Arábie usiluje o normalizaci vztahů s Izraelem, uvedl v úterý server i24NEWS, ačkoli plné navázání vztahů si vyžádá čas.

Saúdský ministr zahraničí Adel al-Džubajr se před několika týdny setkal s americkými židovskými představiteli a sdělil jim, že formální vazby mezi jeho zemí a židovským státem jsou nevyhnutelné, ale také to bude nějakou dobu trvat.

„Směrem saúdsko-izraelských vztahů je normalizace, ale bude to trvat déle a nesmíme tlačit vůz před koněm,“ citoval al-Džubejra oficiální dokument, který získal server i24NEWS.

„Izrael a další státy Perského zálivu se postupně normalizují již několik let. Je třeba nechat tento proces dozrát.“

Jeden z představitelů Amerického židovského výboru, který se s Al-Džubejrem setkal, uvedl, že saúdský ministr zahraničí řekl, že navázání formálních vztahů s Izraelem je „pouze otázkou času“.

Zpráva rovněž poznamenala, že minulý měsíc saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán předložil Bílému domu seznam podmínek, za kterých může Saúdská Arábie pokročit v normalizaci. Palestinská samospráva a izraelsko-palestinský konflikt v něm nebyly zmíněny.

Hlavními požadavky saúdského vůdce sdělenými Bidenově administrativě byla jeho výzva k formálnímu potvrzení spojenectví USA se Saúdskou Arábií, dohoda umožňující Saúdům využívat své zásoby uranu k rozvoji civilního jaderného programu a americký závazek vyzbrojit Saúdskou Arábii srovnatelný se závazky USA vůči ostatním státům NATO.

07.12.2022 04:41 Daniel Žingor126Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova