Praha Jeruzalém

Premiér Netanjahu v rozhovoru s Jakem Tapperem: Pokud budeme čekat na Palestince, míru se nedočkáme. Jakmile účinně ukončíme arabsko-izraelský konflikt, vrátíme se k Palestincům a dosáhneme funkčního míru s Palestinci.

Od: Israel National News 1. února 2023, 3:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterním rozhovoru pro televizi CNN uvedl, že by byl ochoten zvážit roli prostředníka mezi Ruskem a Ukrajinou, pokud by ho o to obě země a Spojené státy požádaly.

„Pokud mě o to požádají všechny relevantní strany, určitě to zvážím, ale nebudu se do toho sám tlačit,“ řekl Netanjahu a dodal, že by musel nastat „správný čas a správné okolnosti“.

Netanjahu také prozradil, že byl požádán, aby se stal prostředníkem v konfliktu krátce po ruské invazi na Ukrajinu v únoru loňského roku, ale odmítl, protože byl v té době vůdcem izraelské opozice, nikoliv premiérem.

„Mám pravidlo: vždy jen jeden premiér,“ řekl Netanjahu, který nechtěl upřesnit, kdo ho o tuto roli požádal, pouze uvedl, že žádost byla „neoficiální“.

V rozhovoru s Jakem Tapperem se Netanjahu věnoval také otázce mírových jednání mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou a uvedl, že lidé se mohou na mírová jednání „upnout“, ale on zvolil jiný přístup.

„Existuje vzorec pro mír, ale můj názor je, že kvůli vytrvalému palestinskému odmítání, které trvá už sto let, uznat národní stát pro židovský národ… pokud na ně budeme čekat, míru se nedočkáme. Myslím, že reálně je to naopak: Pokud uzavřeme mír se Saúdskou Arábií, záleží na saúdském vedení, a účinně ukončíme arabsko-izraelský konflikt, myslím, že se vrátíme k Palestincům a dosáhneme funkčního míru s Palestinci,“ řekl.

Na Tapperův dotaz ohledně obav Bidenovy administrativy, že židovské komunity v Judeji a Samaří by mohly zhoršit napětí, Netanjahu poukázal na úspěch Abrahámských dohod, které zprostředkovala Trumpova administrativa a které normalizovaly vztahy mezi Izraelem a několika arabskými zeměmi.

„Obešel jsem (palestinské Araby), šel jsem přímo za arabskými státy a vyrukoval s novým pojetím míru… Udělal jsem čtyři historické mírové dohody, Abrahámské dohody, což je dvojnásobek počtu mírových dohod, které získali všichni moji předchůdci za 70 let dohromady,“ prohlásil.

Na otázku, jaké ústupky by Izrael poskytl Palestinské samosprávě v rámci mírové dohody, Netanjahu odpověděl: „No, určitě jsem ochoten jim poskytnout všechny pravomoci, které potřebují k tomu, aby si mohli vládnout sami. Ale žádnou z pravomocí, které by mohly (nás) ohrozit, a to znamená, že Izrael by měl mít převažující odpovědnost za bezpečnost.“

„Faktem je, že zde žijí a budou žít Židé a budou zde žít Palestinci a budeme muset žít společně. Nebudeme etnicky čistit srdce židovského národa a nebudeme etnicky čistit Izrael. Dvacet procent obyvatel Izraele tvoří Arabové. Nebudeme říkat, že nebudeme mít mír, dokud nevyženeme Araby z Izraele, a nebudeme mít mír, dokud nevyženeme z těchto sporných oblastí. Nejsou nelegální, jsou to sporné oblasti a jediný způsob, jak tento spor vyřešit, je mírové jednání, na které Palestinci důsledně odmítají odpovědět,“ řekl premiér.

Netanjahu odmítl kritiku, že jeho koaliční partneři, jmenovitě ministři Itamar Ben Gvir a Bezalel Smotrich, jsou extremisté, a řekl, že jde o „obrovské pokrytectví“.

Tapperovi řekl, že předchozí vláda „se opírala o jednoho koaličního partnera, stranu, která byla zavázána Muslimskému bratrstvu, které je proti homosexuálům, proti liberálům, proti Západu, proti Američanům a proti demokracii“, čímž narážel na stranu Ra’am, kterou vede poslanec Mansúr Abbás.

01.02.2023 04:29 Daniel Žingor113Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova