Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské autonomie vzkazuje americkému ministru zahraničí, že očekává zastavení „jednostranných akcí“ Izraele.

Autor: Dalit Halevi 1. února 2023 1:07  

Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás se v úterý setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem v jeho kanceláři v Ramalláhu.

Abbás v rozhovoru s Blinkenem připsal odpovědnost za eskalaci situace v Judeji a Samaří Izraeli a prohlásil, že k posledním incidentům došlo kvůli „izraelské politice, která poškozuje dvoustátní řešení a která je v rozporu s dohodami, jež s ním byly podepsány“.

Abbás rovněž uvedl, že „tato politika je možná kvůli nedostatečné mezinárodní aktivitě k ukončení okupace a osidlování a neuznání palestinského státu a schválení jeho plnohodnotného členství v OSN“.

„Odpor proti palestinskému postupu u Mezinárodního trestního soudu a na mezinárodních fórech na ochranu palestinského lidu povzbuzuje ‚izraelského okupanta‘, aby pokračoval v páchání zločinů a porušování mezinárodního práva,“ prohlásil.

„Přijali jsme řadu rozhodnutí, která jsme začali realizovat, abychom ochránili zájmy našeho lidu,“ řekl Abbás v narážce na rozhodnutí vedení Palestinské samosprávy z minulého týdne zastavit bezpečnostní koordinaci a obrátit se na Radu bezpečnosti OSN a Mezinárodní soudní dvůr v Haagu po protiteroristické operaci v Jeninu, kterou představitelé Palestinské samosprávy označují za „masakr“.

Předseda PA zdůraznil, že základem pro návrat na diplomatický horizont je úplné zastavení jednostranných akcí Izraele, které porušují písemné dohody a mezinárodní právo.

01.02.2023 04:38 Daniel Žingor62Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova