Praha Jeruzalém

„’Hodnoty EU‘ tedy nejsou v konfliktu s přijímáním popíračů holocaustu a palestinských vůdců, kteří vypisují šeky Pay to Slay za vraždění Židů?“

Autor: Atara Beck, World Israel News, 8. května 2023

Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, šéf pravicové strany Otzma Jehudit (Židovská síla), měl v úterý vystoupit na diplomatické recepci pro evropské představitele v Tel Avivu, ale setkání bylo zrušeno.

Izraelská vláda každý rok vysílá oficiálního zástupce a letošní výběr delegace (EU) téměř jednomyslně odmítla; výjimkou bylo Polsko a Maďarsko.

Kromě recepce se budou konat oslavy „Dne Evropy“.

„Delegace EU v Izraeli se jako každý rok těší na oslavy Dne Evropy 9. května. Žel jsme se letos rozhodli diplomatickou recepci zrušit, protože nechceme poskytnout platformu někomu, jehož názory jsou v rozporu s hodnotami, které Evropská unie zastává,“ uvádí se v prohlášení.

Rozhodnutí vyhnout se Ben-Gvirovi nebylo překvapením, neboť několik členů delegace dalo najevo, že se jim výběr řečníka nelíbí a že se ho pravděpodobně nezúčastní.

V sobotním prohlášení delegace uvedla: „Nesouhlasíme s politickými názory ministra Ben-Gvira ani s názory jeho strany. Mnohá jeho předchozí prohlášení a názory jsou totiž v rozporu s hodnotami, které Evropská unie zastává.“

V sobotu večer se Ben-Gvir ohradil.

„Ministr se domnívá, že i když představitelé EU ‚neschvalují (jeho) politické názory‘, jak uvedli ve svém prohlášení, velmi dobře chápou, že Izrael je demokracie a v demokracii lze slyšet různé názory,“ uvedl jeho mluvčí.

„Ministr bude mimo jiné hovořit o významu společného boje proti terorismu, pogratuluje evropským zemím, vyzve k posílení spolupráce a zdůrazní potřebu sjednotit se kolem boje proti džihádu a teroristům a zároveň upozorní, že je vhodné, aby země nefinancovaly projekty namířené proti vojákům IDF a izraelským obyvatelům,“ dodal.

V souvislosti se zrušením recepce upozornil mezinárodní právník zabývající se lidskými právy Arsen Ostrovsky na zjevné pokrytectví.

„’Hodnoty EU‘ tedy nejsou v konfliktu s přijímáním popíračů holocaustu a palestinských vůdců, kteří vypisují šeky Pay to Slay za vraždění Židů?“ napsal na Twitteru.

09.05.2023 05:12 Daniel Žingor132Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

3 komentáře

  1. Jan Hora

    9. 5. 2023

    Odpovědět

    Demokracie po levičácku.

  2. Jaromír Vykoukal

    9. 5. 2023

    Odpovědět

    EU nikdy nezklame. Vždy a všude se její představitelé chovají jako idioti a jde -li o Izrael, tak tuplovaně.

    • Jan Hora

      9. 5. 2023

      Odpovědět

      Jsou konzistentní, to se jim musí nechat.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.