Praha Jeruzalém

Modlitební snídaně se letos zúčastnilo 400 účastníků z 50 zemí světa.

Od: All Israel News, 1. června 2023

Předseda izraelského Knesetu Amir Ohana ve středu přivítal evangelikální křesťanské vedoucí z celého světa na Jeruzalémské modlitební snídani 2023 v izraelském parlamentu, Knesetu, který označil za „bijící srdce izraelské demokracie, kde nikdy není nuda“.

Snídaně, která se letos konala u příležitosti 75. výročí nezávislosti Izraele, se zúčastnilo téměř 400 účastníků zastupujících 50 národů a oslavovala „naplnění dva tisíce let staré modlitby“, uvedl Ohana.

Ohana hovořil o společném tématu Židů a křesťanů – síle modlitby jednotlivce, společenství a národa – a jejím hlubokém dopadu.

„Skutečnost, že modlitba nás všechny přivádí sem, má hluboký význam. Spojuje nás a překračuje hranice a náboženství. Modlitba má také schopnost nás hluboce spojovat s naším židovsko-křesťanským dědictvím, posilovat hodnoty, kterých si vážíme, a zásady, které zastáváme, jako je posvátnost života, osobní integrita a spravedlnost,“ řekl přítomným.

„Proto je pouto mezi Izraelem a našimi křesťanskými přáteli nezničitelné,“ dodal a následoval potlesk.

Předseda Knesetu uvedl, že Izrael je jedinou zemí na Blízkém východě, kde „křesťanské komunity rostou a mohou se cítit bezpečně, prosperovat a svobodně praktikovat svou víru“

„Ještě před 76 lety nebyla taková společná modlitba možná,“ řekl Ohana. „Stát Izrael tehdy ještě neexistoval. Židé na celém světě se po dva tisíce let modlili za návrat do své zaslíbené země, do Svaté země. Byli jsme roztroušeni po celém světě, ale naše touha a modlitby nás vždy spojovaly.“

Židé na celém světě sdíleli po dva tisíce let tytéž modlitby, řekl Ohana: „Příští rok v Jeruzalémě“.

„Tato modlitba – plná emocí a vášně – byla nakonec vyslyšena a uskutečněna před našima očima,“ řekl.

Jedná se o sedmý ročník Jeruzalémské modlitební snídaně (JPB), která se bude konat od 31. května do 1. června v hlavním městě země. Na JPB se každoročně setkávají vládní představitelé a vlivní křesťanští vůdci z celého světa, aby se modlili za mír v Jeruzalémě.

Hostitel akce, poslanec Knesetu Matan Kahana, bývalý izraelský ministr pro náboženské záležitosti, promluvil ve středu na odpoledním zasedání k posluchačům z řad evangelickálních vedoucích. 

Poděkoval delegátům za jejich podporu a výslovně se omluvil za „nepřijatelné“ narušení modlitební akce Letnice 2023 na začátku týdne.

„Před několika dny někteří extremisté, demonstranti, pokřikovali na skupinu návštěvníků svatých míst,“ řekl Kahana.

„Chtěl bych zdůraznit, že křičet na lidi, kteří jsou velkými příznivci Izraele, je kontraproduktivní. Rád bych využil této příležitosti a jménem Knesetu se za toto chování omluvil,“ dodal. „Přátelé, zbývá mi jen vám poděkovat. Děkuji vám za to, co pro nás děláte. Jste opravdoví přátelé. Děkuji vám.“

ALL ISRAEL NEWS bude tento týden přinášet další zpravodajství z této dvoudenní akce.

02.06.2023 05:36 Daniel Žingor91Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.