Praha Jeruzalém

Dosud byla chlopeň implantována deseti lidem, z nichž pět bylo součástí izraelské pilotní studie.

Autor: Pesach Benson, TPS, 24. srpna 2023

Izraelská společnost Trisol Medical Ltd., která vyrábí zdravotnické prostředky, zaznamenala milník v podobě úspěšné implantace své transkatetrové trikuspidální chlopně dvěma pacientům ve Spojených státech.

Zákrok zahrnoval výměnu trikuspidální chlopně minimálně invazivním přístupem, čímž se předešlo nutnosti kardiopulmonálního bypassu. Oba pacienti trpěli symptomatickou trikuspidální regurgitací, což je porucha, při níž se trikuspidální chlopeň srdce neuzavírá dostatečně těsně, což způsobuje, že krev proudí zpět do pravé horní srdeční komory při každém stahu pravé dolní srdeční komory. Neléčená porucha může vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu nebo srdečnímu selhání.

První zákrok byl proveden v Piedmont Heart Institute v Atlantě u 84leté ženy. Lékaři byli schopni pacientce vložit náhradní chlopeň přes krční žílu. Po zákroku lékaři zaznamenali dramatické zlepšení jejího stavu a po dvou dnech byla propuštěna.

Lékaři z Piedmontu Pradeep Yadav, James Stewart a Vinod Thourani uvedli, že tento zákrok „představuje významný milník v léčbě TR. Podařilo se nám u pacientky zrušit chlopenní srdeční vadu pomocí minimálně invazivního zákroku bez nutnosti kardiopulmonálního bypassu. Pacientka byla mobilizována během několika hodin po zákroku a její rekonvalescence proběhla lehounce a rychle.“

Druhou pacientkou byla 77letá žena s těžším případem, která podstoupila zákrok na University of Virginia Health System v Charlottesville. Stupeň její trikuspidální regurgitace byl snížen z „těžké“ na „stopovou“ a po dvou dnech byla rovněž propuštěna.

Dr. Scott Lim, který zákrok provedl, uvedl: „Pacientka dosáhla potěšujícího výsledku, kdy došlo v podstatě k odstranění trikuspidální regurgitace a rychlému zotavení spolu s výrazným a rychlým zlepšením jejích příznaků. Těšíme se na další zkoumání chlopně Trisol.“

Patentovaná chlopeň se skládá z jednoho lístku, který je spojen dvěma klouby, což jí umožňuje fungovat jako dvoulistá chlopeň.

Oba zákroky byly součástí studie časné proveditelnosti schválené americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.

„Existuje obrovská neuspokojená potřeba transkatetrového řešení pro léčbu závažné TR. Slibné počáteční klinické údaje společnosti Trisol vzbuzují důvěru, že Trisol může v této oblasti sehrát významnou roli,“ uvedl předseda představenstva společnosti Trisol Dr. Shimon Eckhouse.

K dnešnímu dni byla chlopeň implantována deseti lidem, z nichž pět bylo součástí izraelské pilotní studie.

Společnost Trisol se sídlem v Yokneamu nedaleko Haify byla založena v roce 2016.

27.08.2023 05:14 Daniel Žingor67Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.